Tuesday, August 20, 2013

PUTUS CINTA

Assalamualaikum

Salam Syawal ! Selamat HAri RAya utk semua rakan yg rajin menjengah blog yg tak berapa nk baru saya nie.

Alhamdulillah. dh masuk 13 Syawal. walaupon dok kat opis tp dlm kepala masih mood cuti raya lagi. d tambah pulak dgn kesemakan dok pikir senarai list yg perlu d selesaikan segera. adoiyai. semak semak !!!

by de way. sejak dua menjak nie saya peratikan ada d kalangan kawan-kawan saya yg putus cinta. tak d nafikan sebagai manusia semua org nak rasa d sayangi & menyayangi. kita hnya boleh merancang tp jgn lupa DIA adalah yg paling terhebat merancang.

semua org pasti ada pengalaman yg mcm nie. termasuk jugak saya. saya jugak punya pengalaman putus cinta. yg membezakan org lain dgn kita ialah cara kita atasi perasaan kecewa kita tu mcm mana.

kalau d tanya pada saya, mudah ja jawapan nya.  

" KALAU ORG DH TAK NAK KAT KITA KENAPA PERLU TERHEGEH-HEGEH MERAYU MERATAP MERAIH SIMPATI. KITA DOK MERATAP KAT SINI SEDANGKN DIA DOK GELAK BRGULING KAT SANA. KENAPA KITA NK MEMAKSA DIA UTK TETAP BRSAMA KITA SDGKN KITA DH TAU DIA TAK NK KT KITA "

ramai jugak yg jawab peminat ramai boleh la jawab mcm tu. alahai. bos !!!  penting sgt ka dia tu dlm hidup  kita smpi tetap nk dia tu jugak2. ohh pelisss la...nie bukan wayang hindustan yg mana last2 sekali pasangan akn tetap brsama lepas harungi tumbuk tampaq tendang semua semua. tak payah la dok meratap sgt. 

belajar la hidup dlm alam realiti. berhenti mengintai dia tu dlm diam-diam. berhenti tanya khabar dlm senyap. berhenti jeling dr jauh. kalau betoi-betoi sygkn dia lepaskn dia. biar ja dia hidup dgn org yg mampu bahagiakan dia. if dok paksa dia idup dgn kita, sdgkn dia tak hepy lgsg puas hati ka? tak kejam ka kita buat mcm tu kat dia? 

kalau d tanya mcm mana nk lupakan dia. mudah ja. anggap ja dia kawan kita. kenapa dulu masa mula-mula boleh ja jadi kawan kenapa lepas break tak boleh? dan saya smpi skrg masih brsahabat baik dgn mereka yg pernah saya sayang. masih boleh brbincang mcm biasa. masih boleh brtegur sapa, melawak mcm biasa. 

tak semestinya kita brcinta dgn org tu kita akn kawen dgn org tu. cerita hidup kita nie luas. kenapa perlu kita singkatkn dgn bnda yg remeh. dh d atur oleh DIA sebaik-baik jalan cerita. tak mungkin DIA akn menganiaya hamba yg selalu memohon pd DIA.

tak yah dok semak kn kepala cari mana salah silap kita. mana kurang celanya diri. mana cacatnya laku. kn lebih baik d rayu pd Sang Pencipta. DIA tahu segala kesudahan sekalipun cerita belum brmula. d biarkn kita merasa & menikmati cerita sbb DIA mahu kita belajar. hidup dlm brpengalaman bukan hanya sekadar pandai layan perasaan. 

saya harap kawan-kawan yg kuchiwa tu stop stop la dok post ayt2 sadis. sekali dua ok la nk baca. kalau dh tiap2 kali dok post mcm tu naik melugai plak bijik mata nie memandang. baca lagi la tak lalu.  caya la kaum adam pon nk termuntah kalau tgk ppuan dok post2 mcm tu. tambah pulak EX. lagi dia nk trmuntah.

pegangan cuma satu. dari dulu smpi skrg. tetap yg sama. 

~ YAKINLAH PADA JANJI-JANJI ALLAH ~


dulu 
pernah jugak bercinta mcm nak rak 
pernah jugak d bohongi 
pernah jugak d khianati 
pernah jugak d sakiti berkali 

tapi semua tu pengalaman 
kalau betul-betul sayangkan dia
lepaskan dia elok elok

jangan d usik hidup dia lagi
biarkan dia bahagia
doakn yg terbaik utk dia 

dan kita
akan ada satu cerita yg baru
suasana yg baru
kehidupan yg baru
org yg baru

sujud & brdoalah pada Sang Pencipta 
insyaAllah bahagia akn datang jugak pada kita !!!!! 

*** pppstttt ...... nk komen kat post depa takut kang ter"small" hati plak. luah dlm blog pn jadik la buat lepas geram & meluat !!!!



8 comments:

  1. kalau betul-betul sayangkan dia
    lepaskan dia elok elok

    jangan d usik hidup dia lagi
    biarkan dia bahagia
    doakn yg terbaik utk dia

    dan kita
    akan ada satu cerita yg baru
    suasana yg baru
    kehidupan yg baru
    org yg baru

    hmmmm buat kami berfikir...tapi tak boleh nk lepas gak dia xbyr hutang kami ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hutang tetap hutang maaaa.......org ja boleh d lepaskn hahahaha apapun trpulang pd ampa

      masing2 dh besar boleh pikir mana baik & buruk .....buat lah keputusan yg terbaek utk kedua2 belah pihak !!! chaiiyokkkk.dpt duit belanja kami k

      Delete
  2. betoi... tetapi kawan aku sorang ni,, susah sikit,, yg depan aku ni,,, berbuih2 mulut bagi nasihat, biarkan dia biarkan dia biarkan dia,, buat xtau ja, abaikan dia, lepaskan dia.. dia pon angguk2 tetapi sty dok meratap, melayan perasaan,, payah la mcm tu,,, su.. ko lah nasihat kan pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm aku cakap la kang aku komen kang ada pulak yg ter"small" hati dgn aku. hg bukan tak tau ayt aku cm mana. org tu dh tak mau sudah2 la..dok hegeh2 apa lagi. buat mcm dia tak dak rupa. mcm la laki tu sorang ja ada dlm world nie.

      Delete
    2. hehehe.. tu lah,, aku dah cakap mcm tu,, tp x lah kata terhegeh2, aku tapis sikit,, aku cuma kata, "jangan lah tunjuk yg kita ni mcm tergedik2 dkt dia,, kita buat xtau ja dkt dia,, bg dia rasa" tu ja,, nampak mcm berlapik cikit... hehehe

      Delete
    3. oi...gedik lg teruk kot dr hegeh ~ adoiyai

      Delete
  3. Akak ni pengalaman bukan setakat bercinta ja tapi bila dah kawen pun kena tinggal. Redzo jelah walaupun pedih dan sakit. Allah bagi ganjaran lain, alhamdulillah sekarang bahagia jugak dengan cara 'kami'.

    ReplyDelete
  4. Saya muda lagi nak cakap pasal cinta. Tapi saya yakin pada Cinta pada Allah,rasul,dan keluarga. Terutamanya Allah.
    Dia satu2nya yang takkan lukakan hati kita. Dan,tak kan timbul soal cinta tak berbalas,sakit hati atau sebagainya kan?
    Hati manusia bersifat berbolak balik.
    Mungkin sekarang si dia hanya cintakan kita,pada masa akan datang,siapa lah tau.
    Pilihan ada kat tangan masing2,pandai2lah kita buat pilihan.
    Lagipun,kalau tak ada jodoh kat dunia,kat syurga,tetap ada yang menanti,hehe

    Salam kenal,
    CikNini

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...