Monday, June 25, 2012

DE FINAL RESULT

Assalamualaikum

Um malam nie agk susah aty gk. Nak luah tp tak trluah.

Semuanya jd cepat sgt. Tp alhamdulillah lepas apa yg jd mggu2 yg lepas kali nie da betul betul ready nk brdepan.

Alhamdulillah Allah da perkenankan doa yg d pohon. Mmg betul janji-janji Allah doa org yg teraniaya, d sakiti & d kecewakn mudah d makbulkn.

Setelah d pikir elok-elok then dpt nasihat dr org sekeliling um keputusan nekad da d amik.

InsyaAllah hope semuanya akn selesai ngan cara elok. Hati dok brdebar ja nie takot salah ayt t trsinggung plak hati hamba Allah tu.

Walaupn org tu da wat saya trluka sgt2 tp sebolehnya saya tetap nk jaga hati org tu jgn smpi trguris apatah lg trluka.

Apapn yg jd & pernah jd saya redha.

:-) CUKUPLAH HANYA SEKADAR ALLAH SAJALAH D HATIKU :-)
Published with Blogger-droid v2.0.6

AZAM 4 RAMADHAN



Assalamualaikum

Sedar tak sedar sebulan lg da nk masuk bulan Ramadhan.

Mcm besa la mcm tahun tahun yg lepas salunya cik Anggur akn prepare siap siap nk wat apa nnti.

Plan tahun nie nk advance ckit la dr tahun yg lepas lepas.

Kalo dlu cik Anggur khatam Quran d bulan posa tahun nie nk khatam 2 kali dlm bulan posa.

Chaiyok lah.

Fuhh...

Satu lg tmbhan yg dlm perancangan cik Anggur tahun nie nk khatam trjemahan sekali.

Da brkali khatam tp tk pnh nk tau apa maksudnya.

Makanya bila da berusia suku abad nie cik Anggur da tanam azam nk brubah ckit ckit.

Hope apa yg d rancang menjadi la hendaknya.

Amin <3
Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, June 22, 2012

10 SURAH DAPAT MENGHALANG DARIPADA UJIAN BESAR ALLAH

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah.

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.

6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.

7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.

8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.


9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.


10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

7 KALIMAH AGUNG

Tujuh Kalimah Agung

Sabda Rasulullah s.a.w

Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..

1. Bismillahhirrahmann irrahim:
pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Alhamdulliah:
pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

3. Astagfirrullah:
jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4. Insyaallah:
jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

5. Lahaulawalaquataill ahbillah :
bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6. Innalillah: jika menghadapi
musibah atau melihat kematian.

7. Laailaahaillallah :
bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya. amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah.

Monday, June 11, 2012

KHAS UTK SAHABAT TERHEBATKU ROY

Assalamualaikum

Um mood cik Anggur tk brapa nk chantek ckit.

Sbbnya mggu lepas cik Anggur terserempak ngan sumeone ngan sumeone yg kononnya selama nie d katakn org suka suka fitnah dia.

Dan cik Anggur plak mati mati la cayakn org tu ckp. 

Nk tau sbb apa? Sblm nie penah jd gak kes yg sama n bila d tnya tk ngaku siap brsumpah bagai ngan maen nama tuhan. Alih alih terperuk dpn mata.

Pergh brderau darah kuning merah jingga cik Anggur.

Part paling sakit aty sggup d pertahankn org luar brbnding cik Anggur yg da lama kenai dia.

Serius rasa kuchiwa sgt2.

Allah saja yg tau aty cik Anggur rasa mcm mana. Blik pd ptg tu otak mmg tk ley function ngan sempurna. 

Bertahun cik Anggur sabar & brtahan tp akhirnya sakit aty yg dpt.

Malam tu smpi trmimpi mimpi la pnya trtahan perasaan marah & sakit aty. Petang tu dok pk nk gtau kt sorang sahabat cik Anggur.

Tiap kali da mslh mmg dia yg cik Anggur akn pk dia dlu. Dan dlm tk d sangka dia ley tepun. Hahaha mcm tau tau ja dok tingat dia. Tp tk mau cerita lg bcoz dia tepun nk ajak p riadah. Syg toi tak ley join.

Hari nie bru berkesumpitan nk luah kemarahan dlm aty nie.

Dia SAHABAT TERHEBAT cik Anggur. Walaupn kami jauh tp dia tetap ada bila mana cik Anggur perlukan dia.

Entry nie khas utk SAHABAT TERHEBAT cik Anggur.



Roy,
Makaseh sbb jd SAHABAT TERHEBAT aku...
Yg salu ada bila mana aku perlukn hg utk dgr
Bebelan aku
Tangisan aku
Kemarahan aku
Kesedihan aku
Kesakitan aku
Keserabutan aku

Makaseh sbb
Selalu memahami aku
Selalu menyokong aku
Selalu bg semangat
Dorongan & nasihat...

Hg salu betulkn bila aku salah
Hg salu tnjukkn aku bila mana aku trsesat
Serius aku beruntung hg jadi sahabat aku

SAHABAT TERHEBAT yg Allah bg kt aku utk aku kenal & miliki

Makaseh Roy
Apapn jadi aku tetap nak jadi sahabat hg
Bkn saja sahabat d dunia
Tp d akhirat jugak!!!

Makaseh SAHABAT TERHEBAT ku Roy

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, June 05, 2012

SYUKURLAH

Menurut kajian manusia bernafas antara 18 ribu hingga 30 ribu kali sehari. Dia hanya minta 5 kali shj sehari untuk bersyukur dan berterimakasih padaNya.

TAK BEST

ASSALAMUALAIKUM 

Semalam cik AngguR da urusan rasmi yg perlu d setelkn segera. Hari nie masok opis konon-kononnya nak berbahagia menyiapkN reja-reja yg menimbun sejak brkurun lama. Tapi masuk ja dah terus tak best.

Tak best bila da post org tu sadis sadis plus menuduh bukan-bukan.
Tak best bila org hanya tau komplen ja daripada tolong wat reja.
Tak best bila net tak dak time nk siapkn reja secepat mungkin.
Tak best bila rasa tak best.

*** ppppstttt ... Mood spoil pagi nie. terus tingat tilam & bantai empuk d rumah ~

Sunday, June 03, 2012

NOTA RINGKAS 2

BA'DIYYAH

~ solat sunat yg d buat selepas solat fardu.

QABLIYYAH

~ solat sunat yg d buat sebelum solat fardu.

Dari Ibnu Umar brkata 'Rasulullah s.a.w tdk meninggalkn solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum zohor, 2 rakaat selepas zohor, 2 rakaat selepas mghrib, 2 rakaat selepas isyak & 2 rakaat sebelum subuh. {riwayat Ahmad & Tarmizi}

Published with Blogger-droid v2.0.4

NOTA RINGKAS 1

Sesungguhnya Allah menetapkan bg org yg brmusafir drpd brpuasa,separuh sembahyang (qasar) dan perempuan yg mengandung dan menyusukan ank drpd brpuasa.

Published with Blogger-droid v2.0.4

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...