Tuesday, March 06, 2012

BINGKISAN DARI SINGAPORE

ASSALAMUALAIKUM 


Dah lama betoi entry nie trtunggak dalam simpanan entry d blog nie. Tak brsumpitan nak edit. Sejak sejak balik dr Singaporah aritu cik AngguR d hujani ngan reja yg melimpah ruah mcm koko kurnch dlm susu sejuk. Hahahaha. 

Sepanjang dok sana 3 hari 2 malam dgn Abu Kami banyak betoi yg dpt d timba. Kalau d tanya apa pengalaman yg paling best kt sana. Haaa banyak gak yg best antaranya :-

  • Tahap kebersihan kt sana mmg super duper terbaek. Sepanjang 3 hari kt sana hanya sekali saja cik AngguR terserempak ngan sampah sarap yg brsepah d jalanan e2 pon sampah tu d sembunyikn dlm pasu pokok. terdetik dlm haty sepatutnya d negara kita lebey bersih brbanding negara nie sbbnya negara kita negara Islam & Islam mementingkan kebersihan. Rasa malu jap kalo org yg melayan cik AngguR & Abu Kami mai  negara kita :'(. Maybe kita kena buat mcm Singapore kot bru negara kita bersih. 
  • Layanan dr warga Kota Singa tu sangat baek. Mana tak nya cik AngguR p sana kn nk wat lawatan reja lepas tu staf situ bawak plak jalan-jalan, makan kt hotel & sembang-sembang lagi man atempat yg best nk p. Hahaha smpi pemandu teksi pn boleh siap ajk sembang mcm kawan. Tapi sian betoi malam tu cik AngguR & Abu Kami tak larat nk layan pemandu teksi tu sbb trlampau letey. Letey berjalan d Sentosa. Walaupun warga sana ada yg kurang fasih brbahasa Inggeris tp depa cuba sedaya upaya melayan dgn baek.  Nak tau soklan apan yg d tanay masa first time jmpa ngan warga Singapura? 
"How is Singapore? Its good or not?"  

Tapi kn d sebalik kebaekan & kechantekan Kota Singa tu ada jugak benda yg cik AngguR tak berapa nk suka. Dan d sebabkn kekurangan tu jugak la menyebabkan cik AngguR agk trkilan ckit. Nak apa apa benda yg spoil sangat-sangat tu? 

  • Toilet tak dak air. Nie menyebabkan cik AngguR trpaksa beli air mineral setaip kali nk masuk toilet dekat supermarkat ka taman riadah ka apa2 ja lah. Serius trseksa. Bayangkan la sebotoi air mineral kechek tu brharga 1 SG ce darah tgk dgn 2.44 haaa....dekat dekat RM 2.50 duit Malaysia. Alahai time nie bru cik AngguR reti brsyukur ngan toilet kt negara kita walaupun masuk kena bayar RM 0.50 tp lengkap dgn air, tiu, sabun & semua kelangkapan lain.
  • Tak dak surau d supermarket or kawasan yg penuh ngan org ramai. Serius sangat payah kalo yg p tu org Islam nk semayang pon payah. Surau tak dak masjid pn tak jmpa. Tapi ari last nk balik tu sempat la cik AngguR & Abu Kami p Arab Street utk singgah solat d MASJID SULTAN SINGAPURA.Sayangnya tak sempat nk snap pic sbb kamera tak dk memory dh nset pon bateri tak dak.
Okey seperti yg cik AngguR janji kn sediki bingkisan dr Singapura yg cik AngguR sempat bok balik aritu. Actually tak byk pic yg sempat cik AngguR snap sbb nya memory kamera penuh. Ada la dlm 100 keping kot sempat cik AnggUr simpan sbgai kenangan.

So ari nie cik AngguR nk share ngan semua. Jom layan pic from Kota Singa. 

pemandangan atas dr hotel penginapan cik angguR - Tristar Hotel 


depan hotel ada pasar yg famous kt kawasan muslim tu - Pasar Geylang

d awal permulaan langkah d Sentosa ( tempat yg WAJIB p kalo p Singapore )

nk terbang tapi takot hahahahha ....

jum jalan jalan ~
nie lah yg cik AngguR nk tgk sangat sangat depanmata salu dok tgk belakang mata ja - Singa yg merupakan lambang utama Singapore
cantik kan dekorasi kt sana?

aummmmmmmmmmmm .....
nie bunga apa erk? taik ayam ka taik itik?
dah macam taman bunag dah tengok
ahakz.... pilih kaih nk p mana ....
LAKE OF DREAM
NAGA
CASINO yg senantiasa penuh dgn penghuni ~
 
~ seumpama rama-rama ~   









































No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...