Saturday, April 09, 2011

ANTARA OKD & OKB

suasana  yg dingin nie cik AngguR mulakn entry ngan topik panas suam2 kuku .... BENCI OKD !!! ya cik AnggurR mmg benci sgt2 pd OKD nie...& ;kdg2 cik AngguR senirik pn ley jadik OKD jugak kononnya bz la sgt ngan reja2 yg ada padahal reja tu tak byk mana pon

ya Allah ampunknlah dosa2 ku kerana lalai dlm mengingati Mu ketika e2..jgnlah Kau lupakn aku walau sedetikpn....wahai haty jgnlah d lupakn pd Dia lagi kerna sekali d lupakn Nya kelak takut nnt Dia jugak akn melupakn kita.......

by de way nnt cik AngguR bgtau k apa maksud OKD tu....

pasai pa cik AngguR nk buka topik nie malam2 cm nie erk...ermmm ada bnda yg cik AngguR nk luahkn ckit....brkenaan dgn beberapa masalah kwn2 yg d luahkn pd cik AngguR sejak dua menjak nie.....
 
bukan cik AngguR nk merungut ka apa ka depa dok luah2 tu bukan bukan !!! cik AngguR suka sgt2 bila kwn2 cayakn cikAngguR  sudi brkongsi masalah..luahkn perasaan pd cik AngguR cumanya...yg tak berapa cik AngguR brkenan ckit la kn..bila cik AngguR tanya apa usaha korang lepas kejadian tu..n bla bla bla....

jawapan yg cik AngguR terima tu adehh....kureng cik AngguR brkonan la ckit....sorry erk kwn2 ku sayang...sorry sgt2....cik AngguR bukan nk protes ka apa ka just nk betulkn ckit la... 


STORY 1 :-
cikAngguR...aku nie umur dh lanjut sgt dh kowt teringin sgt2 nk kawen..nk da husband..ank2...family mertua...mcm2 usaha dh aku buat..mndi bunga mndi daun akar kayu semua dh aku buat...forum cari jodoh usah kata la brlamabk dh aku masuk gmbr dh brkeping2 ak pos kt org..tp hampeh ja...semua yg kwn2 tu semua tak mo kawen...aku nkbuat cm mana erk

STORY 2 :-
cik AngguR...aku nie malas betoi la nk study tp nk wat ca na mak pak aku paksa aku..hg tau exam dh dekat aku malas nk baca buku....awat la depa tak mau bg aku reja ja dulu..kalo aku reja mesti aku dh kaya la nie gaji riban2.....mcm2 dh aku buktikn pd mak pak aku yg aku mmpu reja ngan sijil spm aku ja..tp depa tak caya gak nk jugak2 trgedik2 suh aku smbung study...la ni aku dh fedap malas bnci !!aku tak mo belajar dh....hg rasa pa aku patot buat lepas mcm2 usaha aku dh usahakn tunjuk kt org tua aku??? tension beb.. 

buat sahabat2 cik AngguR tahniah cik AngguR ucapkn sbb korang dh berusaha dgn segigih2 nya & sedaya2 nya utk capai pe korang nak..tp sayang nya apa yg korang usahakn tu lom korang capai....

yup!! mmg betul kita mesti usaha yg terbaek utk capai apa yg kita nk kn dlm idop kita....usaha mesti gempakz supaya result pon gempakz jugakzz.. hahaha tingat jap zaman2 nk amik spm dulu konon2 nya semua pakat dok wat ayt motivasi tu bgus2....teruskn usaha kalian !!cewaahhhhh 

okey brbalik pd story d ats tu kan....nk tau tak apa yg kurangnya d situ???korang rasa korang ley agk tak???kalo yg dh tau tu bagus kalo yg belom tau....aduyai pasal la `laju` sgt otak korang laoding nie.....apa yg cik AngguR perasan la..usaha korang lebey....tp korang kurang somethng......iaitu korang menjadik `ORANG KURANG DOA~`  

haa....dh tau kn maksud OKd td???hehe...so betul tak ckp cik AngguR...kdg2 kita tak sedar kita rasa kita dh buat yg trbaek..usaha yg terbaek...tp kita tak brdoa utk mintak yg trbaek...ada org lak dia usaha dulu bru doa...okey cik AngguR tak katakn e2 salah....ulang balik tak salah okey !!!cumanya dr apa yg cik AngguR dgr la dr ceramah seorg Ustaz tu....ustaz tu ckp..adalah lebey baek & afdal sekiranya kita brdoa dulu mintak yg baek2 belaka then bru usaha.....insyaAllah usaha kita tu akn buahkn hasil yg trbaek utk kita 

tetapi jgn pulak asyik dok usaha ngan doa tu ja...maksud ustaz tu yg cik AngguR paham la kn kita doa dulu utk mintak petunjuk & bimbingan dr Allah supaya kita tau apa yg kita buat tu brmula dgn usaha yg baek....usaha tu pulak usaha dgn brsungguh2 lah jgn hangat2 tahi burungu lak( tahi burung hangat ke erk tak penah try pegang ler ) 

misalan la kn contohnya seorg ppuan nk kn jodoh yg baek2..beriman....hormat org tua....jgn la d carik dgn duduk k kedai2 kopi k edisko ke super mereket ke..mana nk jmpanya....lebey elok kalo d mulakn usaha cri jodoh dgn brdoa....brdoa d mana???kalo rajin g la masjid...dgr2 ceramah ke apake kn..alang2 dh kt masjid....luangkn mas abrsolat ngaji &  brzikir....brdoa byk2 dlm masjid ke surau ke apa ke kan...smbil selam minum air....cari2 la lelaki yg rajin ke masjid tu....insyaAllah....tp dgn syarat la jgn la niat ke masjid tu sbb nk cri pakwe pulak...niat tu kena betul...t dh d pakwe dh tak ke masjid pulak dh tak betul dh jalan yg d buat tu...tak elok la mcm tu.....niat kena betul...cara tu kena betul insyaAllah kita akn dpt ygbetul 

so secara kesimpulannya dr bebelan cik Anggur malam2 buta nie apa yg cik AngguR nk rumuskn...nasihat utk kawan2 cik AngguR....jgnlah jadik OKD @ ORANG KURANG DOA tp jadik la OBD @ ORANG BYK DOA....insyaAllah moga2 Allah bg yg terbaek utk korang &jugak cik AngguR.....
moga2 kita jadik insan yg brdoa sebelum d timpa musibah..jgn bila dh sakit bru nk doa supaya sihat….sepatotnya masa sihat brdoa agr d jauhi  dr pelbagai penyakit…. 

kechantekan adalah hak milik setiap insan ats kurniaan belas ihsan Allah

*** pppsssstttt...tetiba cik AngguR tingat satu pesanan dr seorg blogger yg bru cik AngguR jmpa blog dia mmg de bomb lah tp utk org2 yg otaknya slow agk lambat ckit nk terima apa yg dia smpikn tp yg otak laju sgt pon payAh jugak sbb asyik pikir bukan2 jer hahahah gurau2 je k...nk tau pe dia pesan

pesanannya berbunyi begini

bagi perempuan yg mencari calon suami yg soleh carilah calon suami d awal waktu solat & bagi lelaki yg mencari calon isteri ygsolehah makanya carilah calon isteri d saf perrtama d masjid

No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...