MENCARI @ MENUNGGU JODOH???

minggu lepas ada sorang student tu jatuh d timpa tangga..huhu alkisah nya brpunca drpd  kerana cinta...kalo d pikir2 kan balik rasa mcm pelik ja..kenapa asal brcinta ja kita trlalu mengharapkn e2 la pasangan kita dr awal hingga akhir nya ( utk yg masih muda2 la yg nie...kalo dh smpi usia yg sepatutnya berkahwin jgn dok pilih & tukaQ pulak...tak baek okey...)...maksud aku....usia d mana kita patot bz kn diri kita ngan study..enjoy napa la d penuhi dgn penyakit2 haty...tau tak cinta tu kadang2 ley jadi penyakit haty..tmbh2 pada org yg tak tau nk beza kn situasi...tak dpt nk asingkn mana yg betul mana yg salah....mana yg penting mana yg tidak....

ermmmm...persoalan nya skrg napa asal frust ja kita mesti sedey smpi merosak kn diri kita senirik erk...penting sgt ke cinta sesama manusia ( utk manusia yg tak sebetul2 nya manusia...habes madu sepah d buang, brcinta sekadar lepas batok d jalanan, buat cm tmpt persinggahan ilang kn kesunyian... ) ... n perlu sgt ka kita mencari cinta yg d kata kn jodoh kita kalo salah org yg d carik erk....

SOALAN 1 : JODOH TU KETENTUAN KER ERK ??? 

"... Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." - [Surah Ath-Thalaq, 65: 3] 

yup.....soal jodoh dan pertemuan ini semuanya berada terletak pd ketentuan Allah..tak dak satu pon  yg berlaku tanpa izin dr Allah....

SOALAN 2 : PERLUKAH KITA MENCARIK JODOH??? 

mencarik tu tak salah tp kena la ukur dgn kemampuan kita senirik...dlm agama pon menyuruh kita berusaha sebelum kita brtawakl...nie tak...nk jodh yg baek2 belako..tp diri senirik tak berusaha berubah jd lebey baek & mencarik yg  baek macam mana nk dpt baek nya kan..betoi dak...huhuhu

tapi..kalo kita senirik belom ready nak mencarik jodoh utk brkawin...jangan lah sengaja2 mencarik masalah dgn dok gatai2 carik jodoh lagi...pastikan diri kita dh betoi2 ready bru la kita carik..sbb nya kalo kita tak ready t mcm2 masalah lain kita undang..misalan nya la kan....brcinta bertahun2...ada la 2 tahun..lima tahun lapan tahun..tp last2...putus jugak..kan tak besh tu haa.....dh putus t mesti nanges2..sedey beb...lama brcinta tapi tak dak hasil....

so kesimpulan nya carik jodoh bila mana haty kita jiwa kita semua nya dh betul2 ready....

SOALAN 3 : USAHA MENCARI JODOH..BAGAIMANA??? 

ermm...usaha nie penting tambah2 la kalo soal jodoh lagi la penting ...so kalo dh ready maka nya step yg perlu kita amik ialah persiapkn diri kita utk d miliki n memiliki....

sang lelaki perlulah  melatih diri kita agar mampu memimpin, mampu hidup berdikari 
sang perepuan perlulah persiapkanlah diri kalian dengan ilmu utk mendidik zuriat2 moga2 menjadi insan yg cemerlang d dunia & akhirat ( moga2 aku cm tu hendak nya aminnn ~ ) 

buat insan yg sedang kechiwa bercinta @ belom brjumpa jodoh nya lagik....percayalah bahawa sesungguhnya Allah tidak penah menidak kn fitrah kita sebagai hamba Nya nie....tp Allah memelihara nya utk kita....supaya kita mendapat yg terbaek d antara yg terbaek... 

ingat lah...lelaki yg baek hanyalah utk perepuan yg baek ..perempuan yg baek adalah utk lelaki yg baek...pegang & percaya kata2 ney... ( nasehat utk diri aku ney bena nya yakin pada haty jgn dok goyah la goyang la ribot la topan la... ) 


kalo petunjuk Allah yg kita carik... 
kalo redha Allah yg kita mau dlm umah tangga kita nnty... 
maka dgn ini  berusahalah dengan usaha yang sesuai dengan apa cara saja ygg Allah izinkan.... 




de moral of de story is ~ 

- buat yg frust bercinta..jgn terlalu dok sedey sangat ngan keputusan cinta tu....percayalah janji2 Allah....kita dh d janjikn yg terbaek tak kn kita d bg sesuatu yg bukan kita trmampu utk memiliki & menanggung nya.... 

- buat yg belom brtemu jodoh...insyaAllah....ada yg terbaek yg dh d tetapkn utk kita....cuma nya yg penting sikalang..USAHA..USAHA..USAHA & TERUS USAHA....thena bru lah ley TAWAKAL.....

 
- buat yg dah dpt jodoh tapi tak beropa nk elok...jgn dok mengeluh sbb nya Allah hanya bg ujian ikut kemampuan kita tak kn lebey @ kureng dr tu.... 

- lasty utk diri aku ney....tetapkan lah haty ....tetapkan pendirian...yakinlah....aku adalah yg terbaek utk nya & dia adalah yg terbaek utk ku AMIN ~

Comments

Post a Comment

Popular Posts