Sunday, February 20, 2011

ISTIMEWANYA DIA......

sejak dua menjak nie ntah kenapa aku suka teramat sangat baca @ dengar bacaan surah Yaasin...smpi kan kalo ley 24 jam la nk dengar nya....pelik pelik..tp e2 la yg benar nya...so ari nie aku pon dengan kerajinan yg tak berapa nk rajin..d dalam kesakitan kekepalaan keakibatan kemigrainan kedarian kesemalamam.......memaksa diri merajinkan diri nak cari apa yg best sangat dengan surah Yaasin ney....

n hasil nya ialah..jeng jeng jeng..mai kita pakat2 baca ramai2 nohhhh..... ~


***  Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang. 
 
***  Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian. 
 
***  Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh. 
 
***  Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut. 
 
***  Jika terpenjara akan dibebaskan.  
 
***  Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya. 
 *** Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya. 
  ***  Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya. 
  *** Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya. 
  *** Rasulullah s. a. w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali. 
  *** Sabda Rasulullah s. a. w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya". 
  *** Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil. 
  *** Rasulullah s. a. w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik. 


No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...