SUDOKU oh SUDOKU

ahakz...tak tau la pasai pa sejak dua menjak ney sejak2 tau cara main sudoku asyik main sudoku ja...smpi siang malam pagi petang tak abeh2 ngan sudoku..kalo dulu beli buku nipis2 setahun tak luak pon bukutu haa...elok ja dok kt dlm laci tu....

tapi...now segala buku stok sudoku semua dh habeh...so kali nie aku siap beli buku besau punya...hamek nk main sgt....dlm buku tu ada 3 stage...easy, medium & difficult...

brpeluh aku nk buat yg stage 1st pon...pasai nya adoi la...nombor nya ciput je  derrr......

dok main2 tu sekali my mom tanya yg dok kelebk maen bnda tu mcm reja skolah ja...dpt pa hah... ?so aku pon dengan kerajinan tahap gaban nya carik pa kelebihan main sudoku nie...

nak tau dak what de kelebihan nya...let share with saya :P ( broken2 english lakz... )



KELEBIHAN BERMAIN SUDOKU

1.      Minda lebey cergas & cerdas
2.      Makin cekap analisis data
3.      Isi masa lapang nga somethng yg brfaedah
4.      Ley buat kita jd gian ( dh buat nk buat lg dh buat nk buat lg...perghh...abeh satu buku dlm 3                   hari..penuh  rak kt umah t mak msti marah lagik hak hak )
5.      Hilangkan rasa malas ( bcoz kita kena siap kn sudoku tu sbb nk dpt kn solution yg betoi...so kalo salah ken ausaha lagik n lagik...so makin lama makin rajin la....ahakz... )



CAM MANA NAK MAIN SUDOKU?? 


Dalam permainan sudoku, seseorang itu dikehendaki menyusun angka 1 hingga 9 dalam 81 petak yang disediakan. Dalam permainan ini, setiap angka 1,2,3,4,5,6,7,8 dan 9 mesti ada dalam setiap baris sama ada menegak atau melintang.

Sehubungan itu, kesemua angka 1 hingga 9 mesti ada dalam setiap 9 baris menegak dan 9 baris melintang. Seterusnya kesembilan angka tersebut juga mesti ada bagi setiap 9 petak (3x3).

Dengan kata lain, dalam permainan sudoku terdapat 27 susunan angka yang terdiri daripada angka 1 hingga 9 dalam bentuk menegak, melintang dan dalam setiap petak (3 x 3). Setiap angka dalam sesuatu baris tidak dibenarkan berulang. Begitu juga dalam setiap petak (3 x 3). 





SEJARAH SUDOKU 

dengar2 cerita konon nya sudoku nie berasal dari Jepun but ada jugak  org Eropah kata mai dr   Eropah pada zaman penjajahan & ditiru oleh Jepun.

ada lagi satu  suatu teori yg lebih sahih lak kata  permainan sudoku @ assuduk berasal daripada Bahasa Arab d mana perkataan tu berasal daripada gabungan sin, dal, kaf yang membawa makna susun.   








*** psstttt.....kalo nk d ikutkan byk kelebihan & sejarah sudoku nie cuma dah taklarat nk taip byk2 sgt otak blurr....main sudoku byk sgt..pikir nye pikir nye pikir smi kn malam2 nk tito pon dok nmpk nombor2 sudoku hahaha by de way..try la main erk...pasti trpikat nyer lah.. ~





Comments

Post a Comment

Popular Posts