Monday, April 25, 2016

Muhasabah Diri



Assalamualaikum

belajar sesuatu pagi nie bila tgk ayat kt atas tu.

terpikir  kadang bila kita tengok something yg buruk & tak sedap mata kita pandang mst terdetik nk kata kutuk mcm mcm. bukan main sedap kata smpi tak sedaq kita tu lg hina lg teruk dr apa yg org yg d kata kutuk hina tu.

haishhhh mengeluh walaupn tak baik mengeluh. tp kena mengeluh nk tunjuk betapa diri nie kadang buat perangai yg menyampah. org tak suka telah la Allah nk sayangkan.

pengalaman yg lepas lepas banyak bg pengajaran. bukan semua bnda jahat buruk hina tu dibuat dgn sengaja. contohnya kita hamun perompak pencuri sedangkan rupanya dia buat sbb anak lapaq kt rumah susu tak dak nk minum.

walaupun bukan dlm semua keadaan boleh kita pikir positif cuma kena ajaq diri seniri jgn cepat menghukum org sesuka hati.

KITA JANGAN MENGHINA PENDOSA SEOLAH-OLAH KITA TIDAK PERNAH BERDOSA. 

nota kaki : aku tak penah lupa zaman teruk aku duku sekalipn hari ni aku dh byk berubah. jgn d hina pakaian kalau perangai yg tak disukai. tak brdosa pn pakaian tu. jgn di hina insan kalau kata perangai dia huduh. yg kita tak suka perangai tp bukan pd hamba Allah. hina insan seolah olah menghina Pencipta insan tu. belajarlah wahai diri seniri jgn cepat melatah brburuk sangka pd org lain.



1 comment:

  1. selalu cuba bersangka baik. dengan harapan hati ni selalu bersih. huuuuu tapi kadang ada perkara yang langsung tak boleh nak bersangka baik =..=

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...