Friday, April 29, 2016

Quality Assurance Department ...... Audit Again?

Assalamaulaikum ....

baru la nak rasa rileks bertenang sat lepas abeh audit Amalan 5S haritu, nah rupanya kena hadap dua lagi audit.

American Welding Society & International Motor Institute

wallahhhhh......

yg internal audit tak pa....kacang botak ja.

yg pening external audit....hasihhhhh.

letih otak pikiaq sbb aritu depa close NCR pn lambat. hope tak dak NCR lagi.

malas nk update dlm meeting nnt.

sekian, celoteh bab reja.

Thursday, April 28, 2016

KISAH IMAM # Happy Birthday Hubby

Assalamualaikum

Alhamdulillah semalam suami dh brtambah usia. tahun nie paling simple sbb hadiah dh bg awai sebulan hari tu. hahahaha terer dak....

al maklom la nk beli hadiah nk p sorang xleh. sebabnya reja sekali bila tahun say ank leluar merayap. tgh hari plak kalo nk curi eluaq pn mmg tak la sbb balik umah nyusukan anak.

makanya kebetulan sebulan lepas kalo tak salah ( tgk bila beli hadiah pn dh tak igt) lalu kedai jam, tgk tgh sales. masa tu jam dia semua nya kong pakat abeh bateri belaka. saya tnjuk 2 3 design yg saya brkenan. just tny kot dia nak yg lain.

mudahnya dia kata ikut suka la nk yg mana pn. amik & bayar. saya hulur "nah hadiah bufday. bagi awal nnti bufday keje takut tak sempat beli".

hahahaha...simple ja kan.

saluny aorg kata masa bcinta beria smbut nk rak hakikatnya dr zaman brkwan brtunang sama a smbutnya.

bos saya sakat " mesti pagi semalam hang bukak mata pastu wish hepy besday abg"

saya gelak then jawab "saya bukak bukak mata pagi kemarin saya cakap ari nie nk pakai bju purple ok"

bos blurrr....apa kaitan. saya sambung lagi 'ya la dia gosok baju saya so saya bgtau siap siap ari ni nk pakai bju purple"

hahahhaa.....syukurlah d temukn jodoh dgn suami.

nota kaki : lantak la org nk kata suami aku takut bini ka apa ka sbb tolong isteri iron baju. kak aku  dr mula kawen smpi la suami dia yg masak bg dia ngan ank2 makan. tak dakmasalah pn. masing masing ada rezeki lebih kurang masing masing. so tak yah la nk mengata mendengki menghina caci maki org lain. tgk kehidupan org bahagia jgn dok cemburu. tu kelebihan dia. mybe dia tak dk kelebihan yg kita ada. org tak tau tp Allah tau kan...just pndangan sekupang dua ja ~

Buat Suami Tersayang, 

semoga Allah limpahkan kerahmatan, kebahagiaan kemudahan keceriaan kesempurnaan dlm kehidupan di dunia & akhirat. 

semoga kita kekal smpi tua

semoga jodoh kita smpi syurga 

semoga kita kita tetap brsama.... 

Happy Birthday Hubby !!!  




Monday, April 25, 2016

Muhasabah Diri



Assalamualaikum

belajar sesuatu pagi nie bila tgk ayat kt atas tu.

terpikir  kadang bila kita tengok something yg buruk & tak sedap mata kita pandang mst terdetik nk kata kutuk mcm mcm. bukan main sedap kata smpi tak sedaq kita tu lg hina lg teruk dr apa yg org yg d kata kutuk hina tu.

haishhhh mengeluh walaupn tak baik mengeluh. tp kena mengeluh nk tunjuk betapa diri nie kadang buat perangai yg menyampah. org tak suka telah la Allah nk sayangkan.

pengalaman yg lepas lepas banyak bg pengajaran. bukan semua bnda jahat buruk hina tu dibuat dgn sengaja. contohnya kita hamun perompak pencuri sedangkan rupanya dia buat sbb anak lapaq kt rumah susu tak dak nk minum.

walaupun bukan dlm semua keadaan boleh kita pikir positif cuma kena ajaq diri seniri jgn cepat menghukum org sesuka hati.

KITA JANGAN MENGHINA PENDOSA SEOLAH-OLAH KITA TIDAK PERNAH BERDOSA. 

nota kaki : aku tak penah lupa zaman teruk aku duku sekalipn hari ni aku dh byk berubah. jgn d hina pakaian kalau perangai yg tak disukai. tak brdosa pn pakaian tu. jgn di hina insan kalau kata perangai dia huduh. yg kita tak suka perangai tp bukan pd hamba Allah. hina insan seolah olah menghina Pencipta insan tu. belajarlah wahai diri seniri jgn cepat melatah brburuk sangka pd org lain.



ALMA TUNIC RM49 FREE POSTAGE

Assalamualaikum

jemput meh cuci ata nah kawan kawan......




















 


ALMA TUNIC RM 49 SEM, FREE POSTAGE 
{SABAH SARAWAK RM 55}

Saiz S hingga 3XL

Material peach koshibo lembut, tak jarang, tak panas, tak melekat, tak ikut bentuk badan & sgt selesa insyaAllah. 

Ada zip depan utk ibu menyusu

Berminat? 

Whatsapp ke 011 10520769 

Pages : ND Bussaina Enterpirse 
IG : ndbussaina

JUBAH ANNA RM55 FREE POSTAGE

Assalamualaikum

meh kawan kwan cuci mata ckit...kalau brkenan boleh WA @ PM tepi nah.












 



JUBAH ANNA RM55 FREE POSTAGE
(RM60 SABAH SARAWAK) 


Saiz XS hingga 5XL


Material koshibo 
Tak jarang 
Tak melekat di badan 
Leher baju kurung & lengan getah 
Sangat selesa & berkualiti 

WA 011 10520769 


Pages FB : ND Bussaina Enterprise 
IG : ndbussaina

Friday, April 22, 2016

Ujian


Pernah x rasa frust dgn kehidupan seharian kita? Itu maksudnya iman kita sedang di uji oleh Allah. Sekiranya kita dpt lepasi ujian ni, Allah akan tingkatkan iman kita, darjat kita. Fokus kepada hasil selepas ujian, bukan ujian! 
👳

Siapa Lebih Baik Dari Siapa?

"Dia pakai warna warni, Aku full black.. Aku lebih baik dari dia
.
Dia upload gambar kat IG, Aku tersembunyi...Aku lbh baik dari dia..
.
Dia tak menutup aurat..Aku menutup aurat..Aku lbh baik dari Dia.
.
Sesungguhnya,saat hati kamu merasa "AKU LEBIH BAIK DARI DIA" Kamu sebenarnya jauh lebih teruk dari die..Jaga Lidah..Jaga Hati..Jaga Mata..jgn smpi digoda SYAITAN.
.
SEBAB KITA SEMUA SAMA.
.
Bila syaitan tak mampu menghasut nak adam, maka dia menghasut perasaan
"AKU LEBIH BAIK" 



Bila Tidak Ada Bahu






Bila tidak ada bahu untuk diadukan segala masalah...ingatlah sentiasa ada sejadah untuk kita sujud mengadu kepada Allah. 

Kredit untuk Ustaz Mohamed Pahrol.

Thursday, April 21, 2016

KISAH SI KECIK # Petah Bercakap

Assalamualaikum

lama sungguh tak hapdate kisah si kecik yg bulat bulat berlesung pipit tu.

Alhamdulillah si pemilik lesung pipit tu dh nak masuk 1 tahun 8 bulan. sekejap ja masa berjalan. rasa mcm tak puas tgk dia baby baby.

paling bestbila balik reja penat penat ada si lesung pipit yg dh boleh diajak brgosip. Alhamdulillah petah dia cakap. tak pelat. mudah utk org sekeliling paham.

syukur Alhamdulillah. dikurniakan anak yg cerdik pandai.

anak masa 7 bulan dh boleh sebut perkataan satu per satu. bila masuk setahun ja dia dah boleh gabung dua tiga perkataan sekaligus. dan masuk ja setahun 4 bulan dh boleh buat ayat dah.

ada kawan kawan yg ngadu anak belum boleh cakap. pelat.

kalau tanya saya mudah ja saya jawab.

setiap anak ada lebih kurang masing-masing. saya cuma boleh usaha ja untuk memudahkn & mempercepatkan pembelajaran anak.

apa yg saya amalkan :

JANGAN SESEKALI CAKAP BAHASA PELAT DENGAN ANAK SEKALIPUN ANAK BARU BEBERAPA BULAN. 

cakap dengan bahasa org dewasa. anak kecik nie otak mudah serap. kalo dh biasa ckp pelat dh mcm mana nk suruh dia ckp tak pelat. just pendapat saya la.

RAJIN RAJINKAN DIRI BRSEMBANG CAKAP ENGAN ANAK. 

walaupun ank tu baby lagi ckp ja mcm biasa. mcm kita sembang dgn kawan-kawan. insyaAllah cepat anak belajar.

nota kaki : moga yg baik baik d amik utk d guna yg buruk d buang jauh jauh. saya bukannya baik sangat cuma tgh belajar utk membaikkan diri.




Buruk


Nampak buruk itu pada orang

Hakikatnya buruk yang orang nampak pada kita lagi banyak 

-suraya69-

Khianat

Assalamualaikum

teringat masa kes student fav curi tepon dulu. ramai yg tanya cam mana boleh restling budak tu sambil senyum.

alahai....tetiba terkenang cerita lama. syukurlah dh mintak maaf dgn parent student tu. parent tu plak ckp terima kasih sbb tlg restlingkn ank dia.

Alhamdulillah jadi org studnt tu ari nie. lepas 'keluar' dulu dia call saya dulu. siap annges nanges mintak maaf.

setaik mana pn dia buat saya tetap terima. masih anggap diatak penah buat salah apapn pada saya. anggap tu satu pengajaran utk dia. jangan sesekali KHIANAT org yg percaya pada kita.


Aku Bukannya Baik Sangat Cuma ....

Assalamualaikum


Aku bukannya baik teramat sangat.

Aku juga manusia biasa yg banyak khilaf.

Aku juga hamba seperti kau dia dan dia.

Pernah membuat kesilapan.

Pernah menyakitkan.

Pernah menyusahkan.

Pernah menyesakkan.

Seteruk mana pn aku perlakukan.

Sejauh mana pn aku berjalan.

Aku masih ingat siapa aku.

nota kaki : bila aku sakit hati dgn apa yg org perbuat kat aku, aku akn pikiaq balik apa yg aku buat menyakitkn hati org tu? pernah tak aku mintak maaf dgn apa yg aku buat, cakap, mengumpat, mengata, mengeji, menghina ........... haishhhhh.

KETENANGAN DALAM DIRI DATANG APABILA KITA MEMAAFKAN ORANG DENGAN IKHLAS

bila kita betul betul ikhlas, insyaAllah sebesar mana pn masalah yg datang kita tak mudah goyah. wat rilek wat peace sudahhhhh.

Aku Bukannya BAik Sangat Cuma AKU TENGAH BELAJAR UTK BAIKKAN DIRI AKU !!!

ayat simple tapi tak semua yg paham. aku pn kadang tak paham :P



Audit Amalan 5S

Assalamaulaikum

selesai sudah reja yg memeberatkan kepala otak.

fuhh lega bila mana kali nie LULUS TANPA SEBARANG SYARAT.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

TAHNIAH utk diri seniri sebab boleh buat reja dlm keadaan stress melampau hahahaha walaupun hakikatnya merodak dlm hati limpa peparu semua.




Cerita Lama...

Assalamualaikum

cerita lama kenapa di kenang lagi?

bagi saya cerita lama yg mengerikan & meloyakan tu merupakan satu pedoman, pengajaran & pembelajaran utk diri seniri.

FULL STOP.

nota kaki : aku bersyukur aku masih lagi ada rasa HORMAT  pada org yg pernah MENIPU & BOHONG DGN GUNA SUMPAH DGN NAMA ALLAH. 

Tuesday, April 12, 2016

Kenapa

Assalamualaikum ....

persoalan yg bermain dlm kepala otak time nie

KENAPA SETIAP KALI TGK RAKAMAN ORG BUKAN ISLAM YG MASUK ISLAM....PART MENGUCAP TU BUAT HATI NIE SAYU TERAMAT SANGAT SMPI BERGENANG AIR MATA TANPA HENTI ??? 

Allah Maha Besar !!

moga masih ada sisa keinsafan dlm diri yg hina lagi keras kepala nie.


Rejab Telah Tiba



Rindunya...

Assalamualaikum ...

Subhanallah.... lamanya tak hapdate blog. betapa saya sebok leka dengan dunia kerja saya smpikan saya lupa bg masa utk diri seniri.

trlampau sebok pikrkan kesenangan utk org lain smpikan badan letih teramat sgt. otak telah la. bila smpi masa balik reja ja mmg tak nk igt apa apa dah. kalau dulu mampu lagi stay back (zaman anak dara kang ada stalker yg baca salah paham kata dok stay back merenyeh ngan pasangan dia pulak).

sekarang nie nk stay back pn alahai malasnya. walaupun reja d meja menimbum nimbum tp mmg tolak sepenuh hati. igt anak anak anak.

ehh...sebenarny ank ckp pasai bnda lain p beletiaq pasai bnda lain. diam diam RAMADHAN SEMAKIN HAMPIR.

Allah....................rindunya dgn ramadhan.

hari nie 4 REJAB....betapa rindunya zaman dedulu. tp skrg pn best jugak. masa lepas indahnya mcm lain. skrg indahnya mcm lain. biarpn masa semakin sikit tapi nikmat hidup tu syukurnya sgt sgt.

adatla kalo sekali sekala brmasam muka. bohong la kalo kata bahagia senantiasa tp semua tu mematangkan diri masing masing.

moga sempat smpi menyambut RAMADHAN tahun nie. Alhamdulillah bertiga lagi mcm tahun lepas. tapi kali nie bahagia lelebih sbb nk cukup 2 tahun dh menyusu badan sepenuhnya.

SUBHANALLAH SUBHANALLA SUBHANALLAH !!!

nota kaki  : saya da jual JUBAH KOSHIBO harga RM 55 sm/ RM 60 ss ..insyaAllah kainnya sgt brkulaiti tak jarang tak mudah kedut.....saya dh pakai byk helai sbb tu berani juai pd kwn kwn. kalo brminat nk beli WHATSAPP ek kt 0178355569 !!! KITA BAGI FREE POSTAGE

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...