Friday, July 31, 2015

Azam Baru

Assalamualaikum

AZAM BARU? nah tajuk mcm dah nk sambut tahun baru aih. bak kata pepatah kalo nk buat baik jangan tunggu lelama ntah sempat ntah tidak kalo tggu tu. 

ada beberapa listyg aku senaraikan utk berubah sikit sikit. antaranya ialah : 


SOLAT JEMAAH DGN SUAMI 

nak dapatkan pahala solat jemaah ngan suami tu sebanyak yg mungkin. masa zaman bru kawen tak dak anak lagi mmpu la hari hari rebut tapi bila dh ada ank kena gilir gilir jaga ank. jarang sesangat nk boleh jemaah sesama. kalo ada pn mmg betoi betoi kena curi masa. ada yg tolong jaga anak sekejap so sempat la jemaah. 



TABUNG PUAS HATI 

saya ada tabung syiling saya. mmg hobi dr budak budak suka simpan duit syiling. kalo dulu masa bebudak smpan duit sbb nk beli barang kemas. nahhh nmpk tak kecik kecik bli barang kemas. hahaha skrg pn masih sama cuma dh kurang ckit. banyak masuk bank tak pn buat guna barang keperluan yg boleh guna utk jangka masa panjamg. so hasrat kali nie nk tingkatkan lagi hasil tabungan. tabung pn nk bahagi pada 3 jenis.


  • tabung puas hati 
  • tabung jalan-jalan 
  • tabung simpanan 



SENANTIASA BACA ZIKIR HARIAN 

nampak mcm simple tapi susah oiii nk konsisten amalkn. takat baca nk dpt 1000 tu tak susah mana pn tapi nk kekal senantiasa amal tu berat. tp bagi saya bukan jumlah tu yg penting sebenarnya. yang paling mustahak hati kena bersih. amalan d buat tak brmusim & terus terusan. insyaAllah tgh usaha sebaik mungkin utk buat yg terbaek.

setakat nie cukup tiga ja target. insyaAllah tgh usaha segigih sedaya mampu. moga Allah permudahkan. weeeeeeeeeee.....selama ni nmpk simple ja tapi bila nk buat hoiiii berat berat !!! memula mmg kena paksa. buat bnda baik mmg mcm tu. kena susah susah paksa paksa.

*** just nk share dlm blog tak dak niat nk menunjuk. mana tau kot kot boleh ajk org lain join sesama boleh memasing dpt manfaat sama sama. yehaaaa

Thursday, July 30, 2015

Terminate Maxis Broadband

Assalamualaikum 

setelah hampir 6 tahun guna. servis bagus tapi dh sampai masa utk terminate sbb skrg kemudahan wifi merata rata ada. makanya tak perlulah kot nk ada broadband.

broadband yg d amik masa zaman study dulu. sayangnya nk terminate tapi terpaksa jugak sbb nk jimat kos. hahahahha boleh shopping lepas nie duit byr bil tu.

so sesapa nk terminate broadband maxis boleh terus call no 1 800 822 000 

*** layanan operator maxis tadi mmg super terbaik !!!

Ubat Semulajadi Di Rumah


Assalamualaikum 

terjumpa artikel bergambar best plak bila godek godek FB save & share. moga berguna utk semua. dlm banyak banyak yg tembikai tu mmg saya amalkan tetambah org yg ada gastrik makanlah tembikai selalu insyaAllah dengan izin Allah sembuh. kalau demam pn elok makan sbb tembikai banyak air. doctor cakap punca demam salah satu nya sbb badan tak cukup cecair so minumlah air sebanyak mungkin then bila kita buang air kecik tu panas keluar sekali. 

selamat mencoba !!









Tuesday, July 28, 2015

Makan Rambutan Batuk?

Assalamualaikum 

sedikit rasa geram bila pepagi dengaq ada hamba Allah cakap "Makan rambutan banyak-banyak nanti batuk"

eh dah kau salahkan buah tu kenapanya. cepuk kang. ckp mcm orgtak dak iman plak. bukan takat rambutan ja mana mana jenis makanan pn kalo dengar ja org cakap makan tu angin makan nie sejuk makan nie cm nie cm tu. hey la.....boleh rosak akidah tau tak sbb kita mcm tak pecaya pada Allah. dok menyalahkan sesuatu yg lain yg jadi sebab kita d timpa musibah.

ok nk settle bab rambutan nie dulu. batuk tu pada saya la secara pendapat ikut pikiran logik bila kita makan rambutan kan ada kulit kt bijik tu. then air dia mcm brgetah getah ckit tu. kalo makan buah then tak minum air masak bebanyak cuci balik tekak kita mmg la tak selesa tekak tu.

mcm yg saya dok amal. insyaAllah brkesan. rambutan mmg buah fav saya. ko bagi lah 3 4 kilo sekali pn boleh ja hadap smpi habis. tapi lepas makan tu mmg wajib minum air masak bebanyak sbb nk cuci tekak & bg rasa selesa. insyaAllah cubalah mana tau lepas nie boleh makan rambutan dgn banyaknya tanpa menyalahkn rambutan penyebab batuk.

ok nk kupas sikit bab salahkn makanan. terutamanya org yg tgh pantang. makan tu angin makan nie semeblit. alahai dik oiiii kan sedap kalo ayat tu d cantikkan lagi bahasanya. jangan sampai kita ckp smpi maknanya boleh pusing ke lain.

selalunya saya ositifkn diri kalo makan something yg lepas tu saya rasa tak selesa or sakit. say anggap saya tak sesuai makan makanan tu. kalo kita jadi makanan tu idak la kitapn rasa trkilan org hina or salahkn kita.
sambil taip entry sambail makan moktan....husihhh nikmatnyaaaaaaaaaa

*** haishhh sensetip pulak aku pepagi dengaq isu isu negetif nie. sapa yg tak setuju & sependapat tu sorry ek just share pendapat saya ja !!!

Friday, July 24, 2015

Adakala Nak buat Benda Baik Kena Paksa



Assalamualaikum 

masih mood raya lagi. pejabat masih lenggang sunyi serepi bak kata org utagha. mcm padang jarak padang tekukoQ.  bila dh tak dak org sgt nie mood nk buat reja pn kenapelan pelan pupuk la. ya lah dah sorang mana nk best buat reja oiiii.

sambail buat reja sambil godek google smbil tgk FB sambil update blog. nampak tak betapa curi tulangnya d situ. haishhhh moga boleh berubah nnti bahahahaha.

tajuk kali nie rasany apaling pajang sepanjang dok taip entry.

ADAKALA NAK BUAT BENDA BAIK KENA PAKSA.

ya mmg saya sokong beratus peratus. contohnya diri saya seniri yg paling mudah. bila trbaca post bergambar seorg kawan pasai KAKI AURAT WANITA tetiba teringat dedulu asalnya saya nie idak la mcm sekarang. banyak rompong dr penuhnya. dan insyaAllah masih berusaha penuhkan rompong rompong yg ada brsisa lagi dlm diri.

antara yg paling berat saya nk buat ialah pakai stokin. bukan kata tak pakai lgsg nie masalahnya susah nk kekalkn pakai tu walau  kemana pn. mai reja pakai p super market tkpakai. haa contohnya la kan.

so satu hari saya nekad nk kena paksa jugak hati nie. liat bebenor nk buat bnda baik pn. last lastnya Allah bagi kaki sunburn. hamekkk main lagi panas kan.

nk ilangkn sunburn bukan senang hoiii. puas pakai krim siang malam. dan sbbkn tak mo bagi kaki terbakar dek matahari lagilah saya pakai stokin. TERPAKSA pakai stokin sbb nk jaga kaki.

nampak tak betapa kena paksanya diri nie sbb nk buat benda baik. saya pecaya ramai kt luar pn sama ja situasi mcm saya. alhamdulillah smpi skrg dah mampu tutup kaki. skrg dlm proses nk menyempurnakan lagi. dari brstokin nipis biasa yg pakai p reja tu nk pakai yg tebal terus bawak solat.

jujurnya saya nie mmg jenis kena paksa dlm banyak bnda kao nk berubah. moga moga KETERPAKSAAN saya tu bawa 1001 kebaikan utk saya d dunia & akhirat. moga saya bolehjadi contoh yg baik utk anak saya.

sekian, Salam Syawal !!!

Thursday, July 23, 2015

Wednesday, July 22, 2015

KISAH SI KECIK # Pengasuh Anak

Assalamualaikum 

alkisahnya cerita nie dh lama. hampir sebulan lebih. dok teringat nk taip nk taip tapi tak tertaip. memandangkan hari nie opis sunyi sepi mcm padang jarak maka amik kesempatan taip cerita yg terperam dlm kepala hutak nie.

sebelum nie mcm yg semua tau anak mmg MIL jagakan. so tak pernah trlintas la dlm kepala hutak nie nk hantar ank ngasuh lepas pantang walaupun sebelum brsalin tu mmg plan dgn suami nk hntr ngasuh. sbbnya tak la susahkn MIL & FIL. tapi dh diorg pn cucu sulung diorg mintak nk jaga so tak pe la. lagi senang hati. tak risau nk pikir ank kena dera susu trsumbat trsedak bagai.

nak d jadikn isu bila MIL dsyaki kea kanser. kerap ulang alik p hospital. time tu mmg kerap la saya amik cuti then half day bagai. brkorban utk anak. smpi ke satu tahap MIL mmg dh sah kena kanser then kena buat rawatan iodin.

memula plan nk hntr dok ngan abg. ulang alik dr bertam tapi mak saya pulak tak sihat. cancel !!MIL bagi cadangan hntr ke mak sedara suami. hati mmg dr awal la rasa tak best. air mata nie ush kata la kn. mak mana tak bimbang kalo dh biasa ank tok tok wan yg jaga tetiba nk bagi org lain jaga. walaupn mak sedara suami seniri. bukan org jauh pn. kena plak ada isu kawan rapat yg mak sedara dia sumbat mkn mcm mcm. Allah risau nyaaaa.

so lepas bncang dgn suami, sebelum MIL masuk wad utk buat rawatan iodin tu saya amik cuti tanpa gaji 2 minggu. saya akn dok dgn ank kt umah mak sedara tu. at least saya blh tnjuk mcm mana nk handle anak saya sbb dia dh besar dh pndai memilih bagai. lain la kalo hntr dr kecik dan dia dh biasa dgn org jaga tu.

Alhamdulillah 2 minggu saya on off ulang alik dgn anak dok umah mak sedara tu. anak serasi. mak sedara tu pn mmg jaga anak jaga sepenuh hati. sayang sesangat la ke cucu sedara dia nie.

leganya hati nie Allah ja tau. syukur Alhamdulillah mmg saya hepy sgt sgt. betullah d balik kesusahan Allah abgi sebenarnya ada kesenangan yg DIAatur yg trbaik utk kita.

tgh hari mmg selalunya balik jenguk ank bagi makan semua. nie umah mak sedara lagi dekat dr umah so lagi cepat smpi & lagi lama boleh main dgn anak.

mmg rezeki saya & anak dapat org mengasuh yg baik. syukur ALHAMDULILLAH !!!


Selamat Hari Raya

Assalamualaikum

hari nie baru masuk reja tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii opis kosong mcm padang jarak padang tekukoQ. hoishh semua pakat amik cuti smpi mggu depan.

saya?ofkos la tak amik sbb nk simpan cuti takut kecemasan. almaklumlah cuti tak banyak. dgn nk kenuri adik ipaq lagi mmg kena simpan & rancang cuti sebaiknya. insyaAllah tahun depan boleh la kot cuti kerap ckit. anak pn masa renew cuti baru tu dh  nk 2 tahun. makanya dlm kepala dok merancang nk bawak jalan jalan. insyaAllah kalo ada rezeki.

eh lari topik plak. cerita kes raya. tahun nieAlhamdulillah meriah ya amat sbb family semua brkumpul. abg kak semu abalik mai raya sini. Bussaina kemain la big bos dia sbb semu apakat dok keliling manjakn dia. hai la anak untung awak ada sepupu yg dh besaq panjang boleh tolong mama mengasuh :P boleh mama ngelat tido petang bahahahaha.

utk semua kawan kawan yg dok baca blog nie saya nk ucapkn selamat hari raya mohon maaf banyak banyak andai kata ada trsilap kata trsalah prbuatan yg mengguris hati memasing. moga keindahan ramadhan yg lepas masih brsisa dlm diri masing masing.

SELAMAT HARI RAYA !!!

Tuesday, July 14, 2015

KISAH SI KECIK # Pam Susu

Assalamualaikum

alkisahnya baru terbaca satu entry kawan kes malas basuh pam susu. tetiba gelak seniri sebab saya dulu pn sejibik mcm tu. malas sbb masa pantang ank brkepit. then menyusu kerap. bengkak susu tak yah ckp la smpi demam demam nangi shoi tgh mlm sbb demam. serik rasa kalo igt balik bab bengkak susu tu nnt kita buat entry asing bab tu

pam susu. bila d ingat ingat balik salah satu kesilapan saya masa buat stok susu adalah malas pam sbb malas nk basuh pam berkali kali. bila dah belajar cari ilmu penyusuan barulah dapat banyak ilmu lain yg selama nie kita salu pikiaq negetif belaka.

ok. direct to de point.

sesungguhnya ilmu yg saya dapat ialah --->

 9. Tak perlu cuci peralatan pam dalam masa 24 jam diguna
Lepas pam je, terus masukkan dalam peti ais atau cooler bag, peralatan pam kita tadi (boleh digunapakai dalam masa 24 jam). Sebabnya, susu kita sendiri terkandung agen antibakteria di dalamnya. Bagaimanapun, wajib menjaga kebersihan semasa pengendalian pam susu dan yang sewaktu dengannya, bagi mengelakkan susu ibu yang berkhasiat ini, tercemar dengan kuman2 tak sepatutnya. 


terus rasa ya Allah mudahnya menyusu badan. mudahnya nk pam buat stok. jujurnya saya ada 2 botol utk pam. so kalo yg satu lagi basuh steril time nk guna boleh guna yg satu lagi. haaaa mudah kan idop. 

so skrg kalo kat umah lepas pam ja saya terus masukkn dlm peti ais. tahan lama so boleh guna brkali kali. kalo agk mls sgt sgt saya masuk kn cooler pack tu dlm cooler bag then letak ja kt tepi. heret la keman pn saya dok asal boleh pam susu. 


Sesungguhnya kejadian Allah telah ada sejuta kebaikan & keistimewaannya. Dan Alhamdulillah smpi skrg anak masih menyusu badan walaupn saya reja. Dan syukur Alhamdulillah jugak usaha saya pam susu time reja boleh tarik minat kawan lawan lain nk usaha susukn anak jugak. Selama nie bukan depa tak cuba cumanya mcm yg kita tau tak ramai sebenarnya yg support fully BF nie. alasan yg paling popular takut susu kita tak cukup anak tak kenyang susu dh kering. 


Pecayalah bab susu kering nie org direct feeding ka pam susu ka tetap akn alami masalah yg sama namun situasi yg berlainan. Contoh mcm saya seniri la kalo dekat nk period ja mesti susu akan drop sikit. Time period lg la drop tapi Alhamdulillah aturan Allah tu cantik sgt dh. Salunya kena time period mcm tu anak jadi banyak makan susu plak kurang sikit. So tak dak la nk risau sgt susu yg kurang tu. 

Kalau dulu saya pam time hari reja ja skrg nie boleh d katakn hari cuti pn saya pam. Sbbnya nk maintan bagi ada stok susu. Tapi hari cuti tu idak la pam sama mcm time reja. Sehari sekali pn dh cukup. Kalo rajin pam lebih brkali kali lagi bagus. 

So kesimpulannya next time kalo bersalin lagi dh tau nk repair kesilapan kecik bab pam susu kt mana. Moga ada rezeki menyusu badan sepenuhnya utk Bussaina & yg akan datang. insyaAllah. 

*** Menyusu itu indah tapi tak semudah yang disangkakan. Berusahalah sebaik mungkin…..pesanan utk diri seniri.
  

Friday, July 10, 2015

Aku Yang Kau Panggil Sayang

Assalamualaikum 

haishh dekat dekat nak raya nie teringat "SAHABAT' lama time study dulu. walaupun kerap bergaduh bertekak selalu tak sama pendapat tapi kita tetap bersama. smpi habis study

kalo ikut kan boleh ja nak call msg lepas rindu. sapa tak sayang kawan oiii. kawan yg sanggup bersusah bersusah bersusah lebih banyak dr bersenang lenang dgn aku. rinduuuuuuuuuuu. tapi apakn daya atas sbb sesuatu tu aku terpaksa mengalah & melarikn diri.

maaf kawan. bukan niat aku nk melukakan hati & perasaan kamu tapi tak mungkin itu akn berlaku.

betapa aku rindu zaman kita naik tren p jalan TAR sesama bukak posa tepi jalan, bukak posa kat dataran. tu tak masuk memalam buta p dok brkelah tgh padang depan masjid shah alam. Allah.....lindungi sahabat aku dunia & akhirat.

dan rindu nak karoke dgn dia lagu nie jugak walaupun dia menyampah. hahahahaha

AKU YANG KAU PANGGIL SAYANG

Aku yang kau panggil sayang
Ingin menghampiri masa-masa silam
Engkau yang ku panggil sayang
Pernah meneroka hati ini
Detik kemanisan pun berlalu
Ke manakah janjimu yang suci

Aku yang kau panggil sayang
Ingin ku mengutip sisa-sisa cinta
Engkau yang ku panggil sayang
Menapak ke hala persimpangan
Tanpa meninggalkan kata-kata
Bila kau kan kembali lagi

Korus:
Seraut wajah sering ku usap
Dalam mimpi kita pun bersenda
Siangku menyebutmu di malam sunyi
Ku digoda rindu... oh...

Aku yang kau panggil sayang
Dalam kegelapan ku mencari kasih
Engkau yang ku panggil sayang
Mungkin kali ini kehilangan
Berikan daku saat terakhir
Mengusap muka mu oh sayang

*** ada ketika aku terpaksa melarikn diri drpd satu situasi bukan sbb aku takut nak hadap situasi tu tapi aku malas nk amik risiko tambah plak berkaitan dgn emosi, hati & perasaan org. biarlah aku nie nmpk buruk jahat d mata org yg aku sayang. cukup la aku & Allah yg tau kenapa sampai begitu tindakan aku. rinduu....rindu sesungguhnya sungguhnya SAHABAT tu sbb dia satu satunya sahabat yg hidup dgn aku d zaman jatuh bangun nya aku. dia sahabat yg satu satunya bagi harapan & semangat masa aku jatuh sakit siksa. maafkn aku sbb tak mampu hargai kamu dgn sempurna sbb tu tak mungkin berlaku. arghhhhh... menyampah sungguh kalo rindu rindu org nie !!!

Thursday, July 09, 2015

KISAH SI KECIK # Ilmu Penyusuan

Assalamualaikum  

saya nk kongsi sebuah buku yg berkaitan dengan dunia penyusuan lengkap. 

jujurnya masa memula saya tengok buku nie kat kedai buku, hati rasa biasa biasa ja. tak dak niat sekelumit pn nak beli sbb bagi saya info dlm buku tu mesti sama sejibik kao kit agoogle dlm website. 


tapi setelah sekian lama dok tgk kak Atiyah dok review promote pada semua ibu ibu beli saya pn mula la buat survey. huishhh mcm menarik pulak isi nya. 

mula la misi mencari balik kat kedai kedai buku yg penah saya jmpa. malangnya p semua kedai semuapn habes stok. haa sudah naya kali nie. bila time nak tergedik gedik dh tak dk stokplak. mula la rasa nak marah diri seniri. dah apahal aritu tak mau belek bebetoi tgk kot baguih ka apa ka. galak sgt buat kesimpulan seniri. padan muka stok abeh. 

kebetulan plak kak Atiyah tu mmg dok juai. time nk bayar tu terpaksa EL sbb Bussaina demam panas. tgk update kt FB kak Atiyah buku dh abeh stok. uwaaaaaaaaa double triple sadissss. mencinya dgn diri seniri. 

esoknya tu tetiba teringt nk ajk Farah p cari dekat HAsani kat pekan. Alhamdulillah Allah permudahkn. jumpa pn terus amik & bayar. 

dah balik tu tak baca lagi dok peram tiga empat  hari. nahhh semalam bila start baca rasa mcm ya Allah kenapa la aku lambat sgt beli buku nie. ruginya. 

ada mcm mcm info dlm buku nie. saya ringkaskan sikit utk semua 

antara tajuk yg di kupas dlm buku nie ialah : 

SEMUA BAYI DILAHIRKAN BAGI MENYUSU 
 
KENALI PAYUDARA WANITA 
 
FISIOLOGI PENYUSUAN IBU 
 
LEKAPAN DAN POSISI KASIH SAYANG 
 
SENTUHAN KULIT PENJANA CINTA SEJATI 
 
MULAKAN DENGAN BETUL 
 
BAYIKU SIHAT DENGAN SUSU IBU 
 
BAPA JUGA MAMPU MENYUSUKAN ANAK 
 
MERANSANG MAHU BERJAYA 
 
BERPANTANG, MASA REHAT & BELAJAR 
 
PERLUKAH PAM SUSU YANG MAHAL? 
 
MEMERAH DAN MENYIMPAN SUSU IBU SEBELUM KEMBALI BEKERJA 
 
MEMBERI SUSU PERAHAN KEPADA BAYI 
 
KEMBALI BEKERJA 
 
MEMERAH SUSU DALAM PELBAGAI KEADAAN 
 
BERURUSAN DENGAN PENJAGA ANAK 
 
PENYUSUAN IBU, STRESS & PEMAKANAN 
 
SUSU TIDAK BANYAK
 
PAYUDARA BENGKAK 
 
BAYI MENOLAK PAYUDARA 
 
PUTING SAKIT DAN LUKA 
 
SALURAN SUSU TERSUMBAT & KERADANGAN PAYUDARA 
 
BAYIKU KUNING 
 
PUTING TENGGELAM 
 
PENYUSUAN ANAK PRAMATANG 
 
PENYUSUAN PADA WAKTU MALAM 
 
PENYUSUAN DI TEMPAT AWAM 
 
MENANGANI KRITIKAN & PERSEKITARAN NEGATIF 


okey tu tajuk tajuk besar dlm buku nie. jangan risau walaupun harganya RM60 tapi pecayalah kita tak kn rasa membazir or syg duit bila beli buku nie. dan agi satu kupasan dlm buku nie teramat ringkas dan d sertakn dengan gambar. makanya tak timbul isu org yg malas baca tak mau beli buku nie sbb takut tak trbaca. rugi. pecayalah baca buku nie ibarat mcm baca buku cerita anak anak. tambah plak ada cerita pengalaman org d selit dgn contoh bergambar alahai mudahnya hidup kalo tau dari awal buku nie. 

so utk kawan kawan belilah buku nie saya rekeman sangat sangat. info d kupas dgn jelas !!! 

*** tak beli rugi tau saya promote bnda yg saya guna & rasa bagus utk org lain. tak dpt untung sesen pn ke poket.


Terkesan Seketika

"Bila Allah sayangkan seseorang, Allah akan datangkan rasa bersalah dalam hatinya terhadap dosanya."

Bila Anak Demam

Assalamualaikum 

fuhh.....sempat curi curi masa update blog. rindu oii nk update tengok org lain rajin betoi update. sempat update mai hakak nie huishhh bz nya oiiiii.

minggu lepas tetiba malam tu Bussaina demam. panas melampau. Allah berbahang rasa bila tido tepi dia. dalam kepala nie dok pikiaq nk bg mandi ja. tapi memandangkan mata ank layu mengantok tapi reyau sebab badan tak sedap & panas so saya pn amik air suam then lap badan anak smpi sejuk.

apa yang saya buat bila anak demam?

1. LAP DENGAN AIR SUAM 
memang mak ajar kalo demam lap dengan air suam. bagi rasa panas sikit2. kalo lap dengan air sejuk takut nnt terkejut badan yg tengah panas tu karang tarik pulak. lagi bahaya. apapun lain org lain caranya. yg pakai air sejuk or ais tu ok je. tapi saya tak penah cuba. bagi saya asalkn lap bagi panas keluar sudah tak kisahla janji lap. lagi elok kalo mandikan.

ada yang tanya kenapa saya guna Air Suam?
sebabnya ikut pada sumber bacaan saya DR bagitau bila lap dgn air suam liang liang kulit akan terbuka. so haba panas dalm badan mudah dikeluarkan. kalo guna air ais liang liang kulit tertutup so haba nk keluar tersekat.

2. TANGGALKAN PAKAIAN
okey bila dah lap badan anak, saya biarkn anak tido tanpa baju or seluar. pakai stokin ja. then suhu badan tiap 2 jam saya check. kalo pegang rasa panas balik saya lap lagi smpila badan anak sejuk. dan saya just selimut kn ank dengan kain yg nipis ja. selubung anak dgn selimut tebai tebai buat bg hba teperangkap lagi kang lagi panas badan dia tak pasai ja.

3. KERAPKAN MANDI 
waktu siang mmg saya kerap mandikan anak. serius kadang sejam sekali kadang dua jam sekali. bukan mndi beria mcm mndi salu tu sabun syampo bagai. just mandi bilas 4 5 minit dgn air suam utk bagi badan sejuk. dan alhamdulillah demam cepat kebah.

4. MAKIN KERAP SUSUKAN ANAK
nak cepat hilang panas saya kerap bagi anak menyusu. bila makin banyak dia nyusu makin banyak dia buang air kecik haaaa boleh katakn kejap ja tukaq pampers. sbb cepat penuh. alhamdulillah nie pn bagi cepat kebah gak demam.

5. PANTAU SUHU BADAN
termometer adalah salah satu benda WAJIB ada utk ibu bapa sebab bila ank demam suhu badan dia wajib pantau. kalo dh naik tinggi smpi 39 tu haaa sila bawa ke klinik.

kali nie Bussaina demam agk lama smpi seminggu. selalunya 2 hari dh lega boleh main brgelak ketawa bagai. kali nie alahai smpi hampir separuh seroh badan dia. sedih tgk muka ank kecik dh tinggalnya. dgn tak lalu nyusu makan pn kurang. haishhh sedih sedih.

masa demam tu dh bg makan ubat demam siang ok malam panas so amik keputusan bawa p klinik pakar. Alhamdulillah tak de apapn demam budak nk besar. hari nie dh kebah tinggal sesema & batuk. dh berapa kali pesan ke DAddy kalo nk demam jgn dok dekat ank tgk ank jangkit dh.

mmmmmmmmmmmmm.

Bussaina.....makan byk byk ek bagi sehat & bertubuh balik. mama sayang Bussaina sgt sgt tau !!!




Sempurnakan Puasa Dengan ....

Assalamualaikum 

sedikit perkongsian yg nk d catitkn dlm blog. pagi tadi kebetulan ada pegawai drpd YADIEM so ada banyak ilmu yg dikongsi.

salah satunya berkaitan dengan macam mana kita nak semurnakan puasa kita?

Sempurnakan Puasa Dengan ...

MENJAGA PANDANGAN MATA
 
MENJAGA LIDAH 
 
MENJAGA TELINGA 
 
MENJAGA TANGAN
 
MENJAGA KAKI 
 
MENJAGA PERUT 
 
MENJAGA NAFSU 

hati yang keras ubatnya ialah - zikir, doa & baca Quran

*** sedar tak sedar dah masuk hari ke 22 ramadhan...haishhh cepatnya masa berjalan !!!

Tuesday, July 07, 2015

Ramadhan 2015

Assalamualaikum

lama tak update blog. banyak cerita yg tersimpan. nk luahsatu satu tapi tak dak kesempatan.

cuma satu ja yg mampu terluah masa sekarang  nie

RAMADHAN TAHUN NIE BANYAK DUGAAN YG ALLAH BAGI.

moga dengan ujian bulan puasa nie d limpahkn kesenangan & kemudahan segala urusan d masa depan.

perit tapi kena hadap jugak.


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...