Korek Cerita orang

Assalamualaikum 

kenapa la isu buat salah nie kemain sensetip ke saya sesejak dua menjak nie. dok pikir kt sapa lagi saya buat salah. bukan apa mudah nk mintak maaf. tetambah nk masuk posa nie lagi ligat dok pikiaq.

Alhamdulillah dlm group wanita wanita hebat kami dh lama saling meminta maaf & saling berkasih sayang. syukur Allah kurniakn kepada saya kawan kawan alam maya yg terlampau baik. ada yg tak penah brsua muka, ada yg jarang jmpa & ada yg tak penah kenal pn sebelum nie malahn tak brtegur sapa tp tetap tau kami blogger. skrg huishhhh tak berenti berenti bunyi group tu. aipppp group kami bukan brgosip mengutuk mengata org okey kami hanya bincang masalah donia kami seniri. berkongsi cerita saling tukar pendapat saling memberi semangat saling mendengar. Allah nikmatnya persahabatan walaupn hanya dlm msg. 

apaun isu yg nak d ajak sembang skrg bukan pasai kwn alam maya tapi pasai salah silap kit apada org sekeliling. yg kita buat tanpa kita sedar. kadang kadang tanpa saya sedar tgh tgh brgurau ada yg dgr kasar pd org lain. sentap kejap. kadang kadang niat kita nk menegur ikhlas sebab kita rasa bnda tu tak elok, salah kalo buat lagi tapi maybe ayat tak kena gaya, masa yg tak sesuai. sentap.

bila org sentap mula la kita sibuk dok korek masa silam dia. penah jadi cmtu la cm nie la. okey part nie paling paling palingggggggggggg menyampah sangat rasa dlm jiwa.

kita nie sapa nk sibuk korek perihal kisah lam aorg. dok sibuk jaja buruk jahat org ntah ntah dlm diam org tu tau lagiiiiiiiiiiiiiii banyak buruk jahat kita. nahhh kena balik setepek. bukan nk buat cerita tapi sbb penah alami seniri. dan moga Allah jaga la dari kena brkali kali lagi.

dari zaman skolah kawan baik pn boleh trpengaruh.  lepas dh 10 tahun bru mai mintak maaf. sebab apa? sebab dia kata apa yg dia buat kat saya kena balik kat dia. sebijik. plus rasa brsalah tak trkira sebabb dah la buat cerita kutuk kata sesedap rasa. tak penah la niat nk suh dia kena tp Allah kan ada. rilek sudah.

tgk tgk trcongok depan umah. tu la first time tgk kawan, lelaki plak tu menangis. alahai ...udah udah la. cerita lama jangan d korek lain kali. la Allah bayar cash. kang kalo cerita kita d korek plak. sapa nk malu lebih.








dan atas sebab tu la saya agak tak memilih kawan sangat. bukan brmaksud tak pilih tu main tangkap muat ja semua org saya kawan. idak la. saya kawan dgn semua org hatta org tu mmg org lain tak suka sekalipn. bagi saya mesti ada sebab dia mcm tu mcmnie. saya lebih suka bagi peluang. terbuka.

tapi kalo org tak selesa dengan saya, org rasa meluat benci dengan saya saya dgn rela hati tarik diri. tak yah la dok trcongok dok situ kalo org tak suka. tak yah tambah dosa org dok kata mcm mcm. tak mau bg tambah sakit hati sebab dok peram rasa meluat tahap gaban dlm hati tu. kesian. saya besa meluat kt org jadi saya paham cm maba rasanya.

Alahmdulillah sejak saya belajar buang rasa meluat tu idup jadi lagi tenang serius teramat amat tenang. tak dak dah rasa nk meluat ke sesapa. kalo ada pn sat ja. haa masa tu maybe hormon tgh meruap ruap. pastu tu ok la.

 kesimpulannya mulai skrg nk tingkatkn lagi dalam diri nie nk buang perangai negetif yg ada. aura positifff come to me pelissssssssssss.


*** sedangkan sahabat Nabi Umar al Khatab pn masa silamnya gelap tapi mati d pandang mulia segenap manusia nie kan pula kita. sapa la sangat nk pertikai buruk baik orang lain.

Comments

  1. Assalam ciik anggur,
    chaiyok3
    go girl power
    eh3 tetiba :P

    ReplyDelete
  2. baguslah begitu cik anggur..group apa tu invite lah kami sekalii

    ReplyDelete
  3. korek korek sekali terrrr korek buruk sendiri

    tettttt hihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts