Friday, May 29, 2015

Korek Cerita orang

Assalamualaikum 

kenapa la isu buat salah nie kemain sensetip ke saya sesejak dua menjak nie. dok pikir kt sapa lagi saya buat salah. bukan apa mudah nk mintak maaf. tetambah nk masuk posa nie lagi ligat dok pikiaq.

Alhamdulillah dlm group wanita wanita hebat kami dh lama saling meminta maaf & saling berkasih sayang. syukur Allah kurniakn kepada saya kawan kawan alam maya yg terlampau baik. ada yg tak penah brsua muka, ada yg jarang jmpa & ada yg tak penah kenal pn sebelum nie malahn tak brtegur sapa tp tetap tau kami blogger. skrg huishhhh tak berenti berenti bunyi group tu. aipppp group kami bukan brgosip mengutuk mengata org okey kami hanya bincang masalah donia kami seniri. berkongsi cerita saling tukar pendapat saling memberi semangat saling mendengar. Allah nikmatnya persahabatan walaupn hanya dlm msg. 

apaun isu yg nak d ajak sembang skrg bukan pasai kwn alam maya tapi pasai salah silap kit apada org sekeliling. yg kita buat tanpa kita sedar. kadang kadang tanpa saya sedar tgh tgh brgurau ada yg dgr kasar pd org lain. sentap kejap. kadang kadang niat kita nk menegur ikhlas sebab kita rasa bnda tu tak elok, salah kalo buat lagi tapi maybe ayat tak kena gaya, masa yg tak sesuai. sentap.

bila org sentap mula la kita sibuk dok korek masa silam dia. penah jadi cmtu la cm nie la. okey part nie paling paling palingggggggggggg menyampah sangat rasa dlm jiwa.

kita nie sapa nk sibuk korek perihal kisah lam aorg. dok sibuk jaja buruk jahat org ntah ntah dlm diam org tu tau lagiiiiiiiiiiiiiii banyak buruk jahat kita. nahhh kena balik setepek. bukan nk buat cerita tapi sbb penah alami seniri. dan moga Allah jaga la dari kena brkali kali lagi.

dari zaman skolah kawan baik pn boleh trpengaruh.  lepas dh 10 tahun bru mai mintak maaf. sebab apa? sebab dia kata apa yg dia buat kat saya kena balik kat dia. sebijik. plus rasa brsalah tak trkira sebabb dah la buat cerita kutuk kata sesedap rasa. tak penah la niat nk suh dia kena tp Allah kan ada. rilek sudah.

tgk tgk trcongok depan umah. tu la first time tgk kawan, lelaki plak tu menangis. alahai ...udah udah la. cerita lama jangan d korek lain kali. la Allah bayar cash. kang kalo cerita kita d korek plak. sapa nk malu lebih.








dan atas sebab tu la saya agak tak memilih kawan sangat. bukan brmaksud tak pilih tu main tangkap muat ja semua org saya kawan. idak la. saya kawan dgn semua org hatta org tu mmg org lain tak suka sekalipn. bagi saya mesti ada sebab dia mcm tu mcmnie. saya lebih suka bagi peluang. terbuka.

tapi kalo org tak selesa dengan saya, org rasa meluat benci dengan saya saya dgn rela hati tarik diri. tak yah la dok trcongok dok situ kalo org tak suka. tak yah tambah dosa org dok kata mcm mcm. tak mau bg tambah sakit hati sebab dok peram rasa meluat tahap gaban dlm hati tu. kesian. saya besa meluat kt org jadi saya paham cm maba rasanya.

Alahmdulillah sejak saya belajar buang rasa meluat tu idup jadi lagi tenang serius teramat amat tenang. tak dak dah rasa nk meluat ke sesapa. kalo ada pn sat ja. haa masa tu maybe hormon tgh meruap ruap. pastu tu ok la.

 kesimpulannya mulai skrg nk tingkatkn lagi dalam diri nie nk buang perangai negetif yg ada. aura positifff come to me pelissssssssssss.


*** sedangkan sahabat Nabi Umar al Khatab pn masa silamnya gelap tapi mati d pandang mulia segenap manusia nie kan pula kita. sapa la sangat nk pertikai buruk baik orang lain.

Thursday, May 28, 2015

Rindu




Rindu Bussaina !!! 

JOM BALIK woiiiiii

Ramadhan



Assalamualaikum 

sedar tak sedar hany atinggal 2 minggu plus plus ja lagi kita nk jmpa Ramadhan. Allah...moga sempat sampai & jumpa Ramadhan.

kalau sebelum nie saya buat persiapan awal nk sambut Ramadhan tapi mai dengan ada anak nie tak dan nk ligan persiapan mm selalu.

sebagai permulaan persiapan Ramadhan tahun nie saya nk mintak maaf pada semu ayg kenal or tak kenal saya. maafkn kesalah saya, kekasaran bahasa ataupun perbuatan. maafkan lebih kurang pemberian & penerimaan saya kepada kalian. halalkan segala yg saya terima or amik dari kalian.

semoga Ramadhan tahun nie lebih bermakna daripada yg sebelumnya. moga lebih berkat. lebih bermanfaat.

*** Ramadhan.............tazabarrrnyaaaaa nk timba pengalaman baru menyusu badan smbil puasa. cam mana la erk. kena cari ilmu nie nk bagi susu tak drop. tara tak posa pn drop haishhh risaunyaaa


Tuesday, May 26, 2015

TAZKIRAH AGAMA # Dengki



Assalamualaikum

tetiba terbaca satu post dari kawan saya. Allah bergegar janutng bila baca. terkadang kita cakap tak pikir baik buruk yg akan jadi masa depan sampaikn benda tu rupanya memakan diri kita dalam diam.

moga Allah jaga.

*** bak kata suami jangan buang masa pikir hal org pikir hal seniri baru hati tenang. yup mmg betul apa dia cakap !!! makaseh suami oiiiii

Monday, May 25, 2015

Musibah

Assalamualaikum 

haishhhh pagi isnin yg penuh dengan ujian & dugaan. betoi la Allah uji hanya org yg mampu saja.

mcm biasa ada hamba Allah yg tak sihat "mental" nya. tak tau la kena rasuk la mmg sakit ka.

subhanallah. moga Allah terus bagi kekuatan utk saya mampu tolong org sekeliling.


Friday, May 22, 2015

TAZKIRAH AGAMA # Kekasih Kepada Kekasih



Assalamualaikum 

tetiba terkena plak ceramah nie dengan situasi skrg nie hahahahha.

Niceeeeeeeeeeeee !!!1

Kun Anta

Assalamualaikum 


Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina,
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,

La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,

La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x)
Kun anta tazdada jamala

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,

La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)   

*** makaseh "kawan" sebab rekeman suh dengar lagu nie. haishh best oiii !!!

Hati


Assalamualaikum 

Allah ... jadilkanlah hati nie hati yg lembut. masih terasa bila berbuat salah & dosa. 

Allah ada....Rileks Sudah !!!

Assalamualaikum

dah lama tak menjenguk blog nie. berhabuk sangat dah rasa. ikutkan banyak topik yg nak d kongsi dgn blog tapi masa tak penah bg kesempatan. fuhh nasib baik pagi nie sempat curi masa nk update.

bak saya kata tadi banyak benda yg jadi. dan antaranya yg paling tersentuh dalam hati nie pasai kawan. betul la idup nie tak semudah yg kita sangka. mungkin kita tak d uji dengan pasangan kita tp kita d uji dengan org sekeliling kita.

hakikatnya dari dulu lagi zaman skolah skolah saya lebih suka brkawan dgn lelaki. kenapa?sbb bagi saya kawan lelaki lebih telus & jujur kalau brcakap. nk komen ka depa lebih ikhlas. dan secara jujurnya jugak dr kawan lelaki zaman skolah lah saya dapat kawan perempuan a.k.a wife depa. salah sorang tu antara penyimpan rahsia besar saya juga. makaseh Ummi Uwais sebab sudi jadi kawan yg terpaling rapat akk. sudi berkongsi rasa sedih gembira dgn akk selama nie. moga kita brkawan smpi syurga !!! tak lupa jugak Puan Gksb, Kak Shida, Sunah Sakura & Ruzz. moga persahabatan kita smpi syurga.

cumanya sejak kebelakangan nie ada dengar cerita yg kurang sedap dek telinga saya. sebenarnya nie bukan first time cerita mcm tu saya dengar. dah banyak kali. yup banyak kali sangat dah saya dengar. sebelum ni emalas nk amik port sgt. bukan sbb saya nie lembab tapi malas nk cari pasai dgn org tetambah plak org tu kawan kita. cumanya yg baru nie ja yg betul betul buat saya pikir balik.

sebagai kawan, saya ada buat salah ka pada kawan saya smpi kawan saya boleh cakap smpi ke tahap tu? subhanallah. kali nie rasanya dh smpi masa saya pikir baik baik. kalau org tak suka brkawan dgn saya, meluat benci dgn saya utk apa saya terus ada d situ. lebih baik saya undur diri. biar kawan saya hidup dgn tenang tanpa ada perasaan negetif kt saya.

saya anggap saya bukan kawan yg baik utk brkawan dgn org. saya bukan kawan yg ikhlas bila saya tak brcerita pasai kawan saya pada org lain. bukan jenis saya menjaja cerita kt sana ke mari. biarlah org kata sombong aslkn tak dak hati yg saya sakitkan. haishhhhh. tak pa la mcm mana pn ok ja. tak nak kawan sudah. Allah ada. rilek sudah. kalau betui saya salah biar lah Allah yg balas. mcm tu jugak sebaliknya.

moga lepas nie saya lebih brhati hati jaga hati sendiri !!!

**** peringatan utk diri seniri : dosa dengan Allah boleh kita mintak ampun direct dengan Allah tapi dosa dengan manusia selagi mana kita tak mintak maaf dengan ikhlas & org tak maafkn kita trgantunglah urusan kita nnt dgn Allah. moga Allah jaga saya dari menyakitkn hati sesama insan. moga saya jadi org yg takut dgn kemarahan Allah bukan hanya pura pura takut tapi takut dgn sebetoi betoi takut. Allah...jaga lah. moga saya mmpu doakn yg baik baik utk org sekeliling saya dgn ikhlas. :)  

Friday, May 08, 2015

KISAH SI KECIK # Menu Baby B

Assalamualaikum 

sesejak anak boleh makan nie kemain ligat cari resepi nk pelbagaikan menu utk anak. mmg dari awal dh niat & nekad nak pelbagai menu anak. tak nak ank dok makan benda yg sama ja tetiap hari. 

eh bukan maksudsay a menu yg tetiap haris ama tut ak baik. tak bagus. tak berkhasiat. bukan ok. cuma saya nk biasakan ank makan macam macam. 

menu plak saya pelbagaikan dan selangseli kan. antara makanan yg saya bagi dia makan : 


OAT : mengandungi kalsiuum, protein, magnesium, zat besi, zink. kuprum, mangan, tiamin & vit E






 BARLI : sumber terbaik serat pemakanan, protin,k arbohidrat kompleks serta vitamin dan galian



BERAS PERANG :  mengandungi karbohidrat & nutrien yang baik seperti vit B, fosforus, selenium, potasium & magnesium
  

 selain daripada makan oat, barli dan beras perang, saya bagi juga baby pasta & kentang lecek kekonon nya buat mcm mashed potato KFC la. Alhamdulillah semuanya anak makan. 

bahan yg d campur dalam menu utama tetiap hari saya pelbagaikan. buat masa sekarang masih makan buah & sayur je. insyaAllah sebulan dua lagi baru nk kenalkn protein dr sumber haiwan plak. tazabarnyaaaa. 

saya kongsi sikit resepi menu Baby B 

MENU 1 
oat - pisang - kurma - kismis - carrot- kiwi

MENU 2 
baby pasta - bayam - carrot - kurma - kismis- kranberi

MENU 3 
kentang lecek - kurma - kismis - madu - buah naga - pear

MENU 4 
barli - kurma -kismis - bayam - carrot - golden kiwi - mangga

MENU 5 
beras perang - brokoli - labu - betik - kranberi - kurma

MENU 6 
beras perang - brokoli - kurma - avokado - pisang - kranberi 

MENU 7 
barli - mangga - epal - bayam - kurma - kismis  

MENU 8 
barli - kurma - kismis - kentang - golden kiwi - mangga 

MENU 9
kentang lecek - kurma - aprikot - buah naga - golden kiwi 

MENU 10 
kentang lecek - kurma - carrot - golden kiwi

sebenarnya dah mcm mcm saya bagi ke anank cuma tak igt dh. kalo kata buah nie lagi la mcm mcm. yang paling anak suka buah mata kucing. dia boleh makan 5 bijij dia sorang tanpa share ngan sesapa. 

setakat nie tak de masalah sembelit ke alegik ke apa ke. semua bnda dia boleh makan. cuma sesejak masuk 8 bulan nie saya mula start tambah Virgin Olive Oil dalam makanan dia. minyak perlu jugak utk bagi tenaga pada baby. garam & gula mmg tak tambah lgsg. sebolehnya makanan yg ada garam & gula saya elakkn.

kebetulan hari kekonon la beli puding utk ank makan yg khas utk baby. baru suap ke dia 2 sudu kecik baru perasan ada gula. terus saya tak bagi dh. anak pn mkn nk tak nk je last sekali saya abeh kan. hoii sedap okey !!!

huhhh.....sekian entry bab makanan anak saya. mcm saya ckp memasing ada cara memasing nk bagi anak memasing makan. saya tak kata cara saya bagi makan tu betul & perfect. mybe ada kurangnya jugak. mcm saya kata takde ibu dlm dunia nie yg nk bg anak makan bnda tak tak elok yg tak brkhasiat yg buruk belaka. makan la apa pn jnji anak membesar dengan sihat. 

*** tazabarr nk tggu hari esok sbb nk masak special ckit. meh belek belek buah resepi babyyyyy. hip hip hoooreeeyyyy


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...