Friday, March 27, 2015

Persediaan Utk 3 Series

Assalamualaikum 

sedar tak sedar rupanya tahun depan dh masuk 3 series. oiii cepatnya masa berjalan. Alhamdulillah syukur d panjangkn usia smpi ke hari  nie.

bila dah nk masuk 3 series nie tetiba baru kalut dlm hati nk cari suplement utk badan. bukan apa sesejak lepas brsalin nie banyak tenaga yg guna. mmg sekarang rasa kuat sihat lagi tapi utk prsediaan masa depan kena buat jugak la kn.

tak kn nk tunggu jatuh bru nk cari doc. makanya dh hampir sebulan lebih dok survey 1 produk nie. bukan apa nk mkn tu sat ja tp sbb dok susukn ank sepenuhnya buat saya fikir brjuta kali. nk kena cari prduk yg HALAL, lulus JKM lagi then boleh d makan utk ibu yg menyusu.

syukur jumpa satu produk nie. boleh guna utk ibu yg menyusu. survey kelebihan & kebaikan pn mmg super. malah ada yg guna tu dr kalangan doktor doktor. paling best produk Bumiputera Muslim.

haaa nie yg saya cari !!! now dok survey hrga & pakej yg terbaik plak nk beli. insyaAllah dh beli & guna nnt saya review ek

***baru paham perasaan ppuan yg masuk 3 series hahahahha dulu tak kisah sangat !!!

Wednesday, March 25, 2015

Rindu Dia

Assalamualaikum  

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…     
( Al-Baqarah: 286 ) 

Allah ....
bergenang sebenarnya air mata. sebak tramat sangat bila dengar cerita suami pagi tadi. sesungguhnya kali nie rasa patah seluruh anggota yg ada. hampir hilang semua kekuatan tempat bersandar dan brgantung harap. 

semoga kali nie d kuatkan hati sepertimana suatu masa dulu. tak terluah rasa betapa hancur hati nie bila dengar cerita. mcm d koyak koyak jantung  nie. panas....sakit...pedih.....

berat  ujian Allah kali nie. berat teramat sangat.

Allah.... 
Allah...
Allah....

aku tahu Kau rindu pada aku. dh lama tak mengadu cerita meratap nasib. 

terima kasih sebab ingatkan aku padaMu. 

Allah....
sembuhkanlah mereka....
sembuhkanlah mereka....
sembuhlanlah mereka.....  



***patah semangat kelam rasa dunia nie. Allah ................

Tuesday, March 03, 2015

TAZKIRAH AGAMA # Cara Tenangkan Hati

Assalamualaikum



-  dlam diri manusia trdapat seketul daging kalau baik daging tu baik la dirinya & amalannya iaitu HATI

- Allah tak melihat rupa paras kita tapi melihat pd amalan kita

cara dapatkan hati yg tenang?
1 pandang baik pada Allah - apa yg Allah bg tu adalah yg terbaik utk kita

2. hargai apa yg kita dapat & ada
- apa yg Allah bg ujian sbb Dia sayang kita, nak suruh kita banyak brdoa & beribadat
 
- cara kontrol suami yg panas baran, jangan bagi dia panas
- perceraian tu walaupun tidak disukai tapi ia boleh mendatangkn keinsafan pada diri pasangan tersebut

- orang yg merajok sebab hatinya sedang sakit
- bagi salam memudahkn org jatuh hati dengan kita
- bersangka baik pd org
-jadilah org yg paling awal & paling akhir ziarah jiran terutamanya ketika d timpa musibah
- beri pada org yg tak pernah memberi pada kita
- kekuatan hati datangnya daripada WUDHUK, org yg sentiasa berwudhuk senantiasa lihat, dengar 7 buat bnda baik

maksud nama KAZIM - orang yg menahan marah d dalam hati

*** nak tenang jangan tahan marah dlm hati, senantiasalah memaafkan org !!!

BREASTFEEDING STORY # Power Pumping

Assalamualaikum

sebenarnya tengah susah hati tapi sedaya mungkin memujuk utk terima rezeki yg Allah dh bagi. kena usaha lebih lagi lepas nie.mmmm okey cerita pasai power pumpimg nie alkisahnya bermula sejak dua menjak nie stok susu merudum teruk. bayangkan la selalunya dlm peti ais paling minimum pn stok ada 20 botol skrg tggl tak smpi 10 botol. risaunya ya Allah. dengan pam susu pn dh semakin sikit hasilnya.

boleh bayangkn tak kalo hasil pam memula dulu boleh dpt 20 oz then kurang jd 15 oz pastu 11 oz sekarang nie 9 oz je. tak cukup lgsg kalo nk buat stok pam ari nie minum esok Bussaina. sedihnya Allah yg tau.

mula la dlm kepala pulun cari info nk makan milkbooster mcm mcm. segala jenis makan tp dok mcm tu je. akhirnya saya cari info lain selain drpd makanan. cari pnya cari dpt la cara utk buat Power Pumping.

apa tu Power Pumping?
~ merupakan satu teknik yang digunakan untuk meningkatkan susu ibu atau dengan kata lain membanyakkan susu badan

bila waktu yg sesuai?
~sebaiknya buat waktu tgh malam dr pukul 12 tgh malam smpi ke 6 pagi sbb time nie hormon prolaktin tinggi !!!

cara power pumping
~ jika guna menggunakan single pump adalah pam payudara sebelah kanan/kiri anda selama 10 minit. kemudian bertukar pula kepada payudara yang lagi sebelah juga selama 10 minit.ulang proses ini sehingga cukup satu jam.

bila boleh dapat hasil?
~ bukan brmakna mlm tadi pam esok pagi dh dapat hasil melimpah ruah. atleast paling ciput ken atggu seminggu utk dptkn hasil. ada org dalam masa 3 hari dh nmpk hasil ada org amik masa 2 mggu bru dapat hasil.

ikut kn mata sedap lagi tdo peluk anak tapi memandangkn demi ank jugak la nk yg terbaik buat dia rela korbankn waktu tdo yg sedappppppppppp tu !! tak pa la...susah hari nie semoga Allah prmudahkn d masa depan.

*** semalam dh nekad nk bangun tgh malam buat power pumping. Alhamdulillah pagi nie nmpk peningkatan walaupn sikit hasil pam susu.Alhamdulillah !!! semoga Allah permudahkn urusan utk menyusu Bussaina smpi 2 tahun. insyaAllah lepas seminggu nnt nk share hasil buat power pumping nie. harap harap brkesan....sebolehnya tak mau brgantung pd ubt ke apa ke utk banyakkn susu. nk usaha sedaya mungkin then kalo dh tak leh jugak bru pikir cara lain. 

Monday, March 02, 2015

Owh...Kenapa Baru tau Nie?





Assalamualaikum 

dah lama info nie tersimpan dlm folder bru hari nie berkesumpitan post.

baru tau kenapa penutup roti tu brkaler kaler


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...