Friday, February 27, 2015

Sekadar Untuk Renungan

Assalamualaikum 

masa tgh godek godek IG yatthamzah tetiba trbaca caption nie. 

mmmm....rasa nk kongsi dgn semua.


BREASTFEEDING STORY # Baju Menyusu

Assalamualaikum 

salam pagi Jumaat yg penuh barakah !!! Subhanallah rindunya kat anak. :'(

masa pagi tadi bukak almari nk pilih baju tetiba teringat nk kongsi cerita dlm blog. walaupn hakikatnya tau tak de org nk sgt membacanya. apa yg di taip dlm blog sekadar luahan hati, cerita yg nk d abdikn sbb takut lupa plus salah satu cara nk motivasikn diri nk naik semangat.

cerita pasai baju nie memula masa awai awai nyusu badan sebolehnya rasa tak mau p mana mana tanpa baju yg mudah nk menyusu. lepas tu bila bukak almari jubah yg ada kebanyakkan nya tak dak zip kat depan. Allah !!! mula la setan masuk dlm pikiran hasut suh beli baju yg brzip kekonon nya mudah nk pam susu kt tempat reja nk pakai jalan bagai.

ada jugak trmakan hasutan setan durjana tu. beli dlm 2 3 helai. xdak la banyak melampau. cuma teiba trpikir kenapa nk buang duit beli banyak banyak lagi dh. pakai apa yg ada. alter sikit baju yg ada.

alter yg saya maksudkn di sini bukan g hntr ke tukang jahut potong tambah zip bagai. maksud saya alter cara penggayaan baju tu. okey contohnya jubah. saya akan pakai dengan skirt kembang yg sebelum ni saya pakai dengan tshirt or blouse. haa bila kt tempat reja nk selak pn tak la segan sgt sbb tu kn skirt. selesa pn selesa tak dk nk trlekat kt mana mana part masa nk pam tu. kiranya skirt tu skrg jadi macam kain dalam la utk jubah. tapi tu sy pakai time g reja ja sbb nk pam susu. kalo nk brjalan mmg tak pnh try lg pakai jubah. lgpn nk selak tggi sgt kot klo kt tempat umum. makanya kalo g jalan saya selesa pakai blouse yg labuh lutut. at least klo xdk kain nk cover masa nyusu baki bju yg brgulung tu boleh guna nk tutup ckit.

utk para ibu yg tgh prengnt saya nasihat kn sekeras-kerasnya kalau nk beli baju time prgnt SILA BELI BAJU YG BOLEH DIGUNAKAN UTK MENYUSU BADAN SELEPAS BERSALIN !!!

ya tu la satu-satunya kesilapan saya masa beli baju time prgnt. mmg la tak banyak jubah yg saya beli tapi semuanya d beli tk pikir plak bab nyusu bagai. tu yg skrg gigih pikir cm mana nk ubah suai. nasib baik la jmpa jalan.

apapun....MENYUSU BADAN TU MMG MEMORI YG PALING INDAH & TERBAIK DLM HISUP SEORANG IBU !!!


*** oiiiiiiiii rindu ank !!! nak balik nk balik

Thursday, February 26, 2015

KISAH IMAM # Red Valvet Blackwood



Assalamualikum 

lama dah tak bercerita kisah imam saya. dia? mcm biasa tetap mcm dulu. masih org yg sama. org yg saya kenal sebagai kawan biasa then jadi kawan baik saya. dan sekarang jadi suami saya. 

syukur alhamdulillah. dikurniakan suami yg tersangat membantu dlm apa jugak hal. tak semua lelaki yg nk rendahkn ego tolongisteri. hanya yg betul betul "suami" saja yg mampu buat. 

bayagkan la dari awal nikah smpi la sekarang saya boleh kira sebelah tgn berapa kali saya iron baju. usaha kata baju dia, baju saya sendiri pn dia yg iron kn. Allah syukurnya la. tu tak masuk lagi kemas & lipat baju bagai. 

"kelebihannya di senangi, kekurangannya di redhai"

awal minggu aritu saya MC. sakit yg Allah bagi sbb nk cuci dosa. saya redha. tetiba teringt nk makan kek Red Valvet Blackwood. yup nk yg Blackwood punya tak nk yg lain. sebabnya kek d situ sedap tahap dewi dewi bintang enam puluh sembilan. haaaa mmg sedap la.

saja la buat buat gedik aritu pot kt FB. hakikatnya dh tau suami tak de nya nk reply fefeiling romantik. ya tu la suami saya. romantiknya tak kn d tunjuk tunjuk dgn mudah & murah. serius romantik dia tu trlampau mahal. 

balik ja keja saya sambut depan pintu " nahhh..." sambil bagi plastik putih. bukak bukak weeeeeeeee kek red valvet blackwood !!!! 

oiiiiii makan tak mo share share. makan sesenyap dlm bilik. hahaha nmpk tak sedapnya kek tu smpi tk  mo share. suami pn bila ajk mkn dia tak nk. agknya sbb kesian ke isteri teringin sgt. dia smpi kata sakit nk beranak pn tak de mcm nie. hahaha ok fine !!! 

*** suami ....biarpn pelik d mata org lain cukuplah hanya saya yang tau kelebihan & kurangnya dia d mana. kalau dia boleh terima buruk kuranganya saya kenapa saya perlu besar besarkn & persoalkan buruk kurangnya dia. sedangkan kebaikan & lebihnya dia tu melebihi yg kurang. syukur Alhamdulillah Allah pinjamkn dia pada saya dan anak !!!

 


 

 

KISAH SI KECIK # Meniarap

Assalamualaikum  

syukur Alhamdulillah si kecik saya membesar sihat sempurna. bohong la kalo kata sihat tak sakit lgsg. setakat demam ckit ckit pastu lap ngan air suam bagai merap tu usah kata la kan. semua budak mcm tu tetambah bila mak ada lagiiiiiiiii la kemain merap dia.

kalo d tgk gaya, anak nie cepat jugak prkembangan dia. bukan nk membangga ke apa tp hakikatnya cm tu la. saya pn pelik. abg saya pn cakap bnda yg sama apatah lagi tok tok mi tok wan dia. baby lain kalo sebulan lebih kepala tu tu lembik lagi tp anank nie kemain agkt kepala sendiri dh. dh mampu tegak tegak kepala. dh mula nk agkt badan. haaa nmpk tak betapa cepatnya dia nk bangunnn.  

abg saya salu ckp ke dia "ehhh awak tu baby lagi laaaaaa ...." hahahahahah

cerita pasai meniarap nie, anak mula tunjuk gaya gaya nk meniarap bila masuk 2 bulan setengah. dok usaha keras nk alih alih badan pusing. akhirnya masuk 3 bulan lelebih tu dia pandai imbang badan then meniarap.

sebelum mula reja dulu kn sebenarnya hati saya nie rasa sayu sesangat. sbb saya takut saya bukan org yg pertama tgk perkembangan anak. ari ari saya pesan ke anak nnt kalo nk buat pa pe yg baru tunjuk kt mama dulu yea sayang. alhamdulillah setakat smpi skrg nie saya jadi org yg first bila anak pandai buat pa pe.

mcm meniarap nie pn anak boleh meniarap sendiri time malam. haa nmpk tak betapa ank mendengar kata mama. sanggup tggu malam time mama ada balik keje semua semata mata nk tunjuk dia boleh buat sendiri dh.

tak dak benda yg paling indah dlm hidup melainkn tgk ank boleh buat mcm mcm. 

*** sekarang ank dh masuk 5bulan setengah.....cepatnya besar rasa mcm tak puas tgk dia baby baby yg lembut lagi sbb sekarang kemain ganasssssssssss macam macam dia nk tgk nk buat bk teroka !! adoii ank mnja mama nie ........cerdik bebenor !! 



Wednesday, February 25, 2015

Kekangan Masa Yang Melampau

Assalamualaikum

tahun nie tahun yg trpaling banyak reja. man atak nya masuk masuk ja tahun baru dh dapat jadual audit yg brderet.

daripada audit ISO 9001, ISO 17025 then sambung auidt Amalan 5S plak. bayangkan bru settle internal audit dh masuk part external plak. Allah. d tambahkn dengan masalah kesihatan MIL serabut sesangat rasanya. tu tak masuk lg masalah d rumah sana.

tutup kes masalah yg tak berkaitan dgn topik tu. hari ni bru terasa lega sikit. boleh la masuk opis goyang kaki rajin kn tangan menaip dlm blog. sesungguhnya banyak cerita yg trtangguh.

agak agak cerita apa kita nk start dulu ek?

Wednesday, February 18, 2015

Sibuknya ....

ASSALAMUALAIKUM 

lama tak jengah blog nie. berhabukaw sang semak samun semua dh ada nie.

Alhamdulillah tahun nie masuk masuk ja terus sibuk tahap dewa dewi bintang lapan belas.

fuhhh serius mmg penat tuhan saja yg tau. audit berderet-deret non stop dr bulan satu smpi la semalam. lepas nie ada masa lebih kurang 3 mggu lagi utk audit lagi. tu part external. yg internal huuuuuuu banyak yg  belom settle.

esok cuti raya cina. sebolehnya nak rehat puas puas dgn anak.esian anak semalam. mama tk penah balik lambat tp smlm trpaksa balik lambat. sorry anak mama. esok lusa lusa mama cuti mama dok ngan sayang ek!!!

banyak cerita yg nk d post dlm blog nie. dok pikir yg mana nk mula dulu. semua nk share aiyakkkk. bukan ada org baca pon just nk simpan utk jadi kenangan d masa depan.

insyaAllah ada masa nk taip sikit sikit. rindu nk blo

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...