Thursday, November 27, 2014

BREASTFEEDING STORY # PAM SUSU

ASSALAMUALAIKUM 

baru perasan sejak ada anak nie cerita dlm blog banyak pasai breastfeeding & anak ja. jarang nk update cerita pasailen padahal banyak ja cerita yg ada. cuma lebih teruja nk cerita dlm blog nie yg brkaitan dengan anak.

entry lepas ada cerita pasai susu drop. Alhamdulillah dh nmpk peningkatan sikit demi sikit nk pulih. yup semeriah mana pn susu org tu pasti ada satu masa akn drop jugak. yal a kit ani manusia tak mungkin tk merasa letih sedih stress segala bagai. mmg akn ada masa susu kita akn drop. apapun jangan susah hati. usaha doa tawakal pasti pulih balik  ke normal.

nk d jadikn cerita sebulan lepas ada la pasang niat nk beli pam lagi satu. kononya senang ckit la ada dua. kalo satu tu abes bateri ada lg satu. plus igt nk satu kt tmpt keja tak da dok usung p balik p balik. haa kebetulan masa balik bertam baru nie tgh malam bengkak susu. pasang pam tak leh sedut pulak. adoi dh la tgh sakit trsgt sgt nie. mau nk demam. pam plak buat pasal.

kebetulan sebelum cuti tu kwn opis bg pam dia suh try. mmg sy niat kalo ok nak beli la pam tu. kalo nk beli yg baru mmg mahal. bila tak byr duit lg sy tak beranai nk try. takut rosak ke ilang ke smpi la bengak susu tu haa mmg trpaksa try. perghhh mmg brbeza la pam mahal dgn murah. patut la org sanggup laburkn duit beli yg mahal sbb mmg beza la.

bila dh guna 3 4 kali rasa puas hati bru la bgtau kwn nk beli. Alhamdulillah hrga yg dia bg pn mmg brpatutan & mmpu milik. ok la dia pn pakai pam tu berapa kali ja. plus dpt beg lagi cooler box lg botol simpan susu baru belum guna lgsg lagi. oiii banyak okey.

kesimpulannya bagi yg nk beli pam tu kalo mampu beli la yg mahal ckit janji brkualiti. kalo tak mmpu mcm saya memula dulu saya beli yg sekadar sy mampu. bukan pam murah tu tak bagus. serius bagus. kalo tak bagus tak kn la saya boleh buat stok yg brlambak tu kan. cuma kalau mmpu beli yg mahal ckit. tak rugi pn sebenarnya.

yang paling bestnya pam kali ni double pump !!! ohhyehhhh !!! smpi skrg tak penah try pam dua2 serentak lagi hahahaha nnti bebila nk try la. dh selesa dok pam sebelah sebelah kan.


***syukur susu dh kembali meriah !! terima kasih Allah !!!

Tuesday, November 25, 2014

BREASTFEEDING STORY # BILA SUSU DROP

ASSALAMUALAIKUM  

sesejak ada anak nie makin sunyi sepi rasa blog nie. bukan tak sempat sbb sebelum nie pn kalo update blog curi masa rehat sekejap dekat opis. cumanya masa rehat sekarang  dh d tukar pd aktiviti mengumpul stok susu utk anak.

kebetulan minggu lepas gak penat ckit. susu plak brkurang ckit dr selalu pam. biasanya kalo pam dapat 6 ke 7 oz. tetiba minggu lepas pam dpt 4 ke 5 oz je. adehhh dlm kepala ni mula la pikir mcm mcm. mula la nk pikir negetif. cm mana la ank nnt kalo susu tak cukup.

bila dh smpi tahap nk stress melampau cepat cepat saya bukak blog akak zahirah nie. cari balik ilmu BF. makin baca makin brsemangat nk pulihkn balik kepada keadaan asal. mampu dh pujuk diri. yea bila badan letih otak trlampau sarat dgn masalah jangan d harap la susu akn keluar meriah mcm waktu kitatgh bahagia.

serius. itu yg brlaku. minggu lepas saya ngaku mmg otak nie semak sangat sangat. dh jauh ke depan sgt dh fikiran nie. smpi satu tahap tu dh buat keputusan siap siap dh kalo jadi cm tu nk buat cm nie kalo jd cm nie nk buat cm tu. haaa punya stress nya la.

makanya d sbbkn ank saya usaha pujuk diri tak mo stress sgt dh. nnt susu meroso. kesian kt anak.

pujuk punya pujuk Alhamdulillah dh ok ckit. pagi ni bila pam susu rezeki dh kembali ke normal. bukan kata normal je naik plak ckit hasil nya. sebelum ni maksimum 7oz je ari ni 7oz setengah. Allah !!! syukur sangat sangat.

NOTAKAKI : banyakkn brdoa supaya Allah murahkn rezeki nk susukn ank smpi 2 tahun. sedaya yg mungkin elakkn diri drpd stress. rehat cukup & minum air masak 3L paling ckit. tu tak trmasuk air manis yg lain. insyaAllah susu meriah utk ank. 


Tuesday, November 18, 2014

ANAK

assalamualaikum 

pendek ja cerita hari ni !!! 

TAK DE SUAMI BOLEH BERTAHAN LAGI 

TAPIIIIIIIIIIIIII

KALAU TAK DE ANAK 

BOLEH HILANG  NYAWA 

sekian

nukilan sebab rindu anak :(

Friday, November 14, 2014

KATA KAK FYNN ........

Assalamualaikum 



kata kak FYNN JAMAL 

"ibu pesan pada aku pada hampir malam perkahwinan aku-- macammana payah pun hidup suami isteri satu hari nanti-- tidur berasingan jangan walau sekali. marah macammana, bengang macammana-- ajar diri agar tidak biasa tidur tanpa salah satunya. rimas macammana, merajuk macammana-- tidur mesti satu selimut berdua. pastu bangun pagi tu buat2lah terlanggar tersangkut jari tersauk rangkul konon2 tak sengaja. hahaha. padahal. HAHAHAAH. this is the man Allah amaanah me with. no marriage face no difficulties. giler apa lancar je hidup. mana ada. but we can all try to make things easier for each other. buruk mana pasangan kita-- buruk kita entah macammana; kira untung dia sudi terima kita. kan? mari jadi perfect for each other, dan bukan kita nak yang perfect sahaja. kita pun bukan perfect mana." 


http://photos-b.ak.instagram.com/hphotos-ak-xpa1/10731595_303535289840993_1897319169_n.jpg 

Adat dalam hidup berumah tangga. Bohong lah kalau cakap tak dak gaduh marah merajuk sepanjang masa hidup bersama tu. 

Aku yang dulu org yg terpaling mudah brsuara kalau aku rasa aku tak suka & terasa. Tapi sejak mana ada suami, ada anak aku rasa diri aku mcm dah lain ckit. Aku lagi suka diam. Diam sbb aku cuba carai kelebihan & istimewanya pasangan & anak aku pd aku. 

Sedaya mungkin aku tahan amarah aku sbb aku trlampau sygkn hrta dunia akhirat yg Allah pinjamkn pada aku hari nie. 

Diam aku lebih baik dr aku brcakap sbb aku tau kalau aku brcakap kata-kata aku tu boleh menyakitkan hati org yg aku sayang. 

*** muhasabah !!! sekadar peringatan & nasihat utk diri seniri...kang ada plak spekulasi kata aku gaduh dgn laki aku. 
Salam Jumaat

Thursday, November 13, 2014

TEMPANG

ASSALAMUALAIKUM 








*** nahhh !!! kena setepek kau ........................jaga !!!

ALLAH UJI LAGI..... part 5

Assalamualaikum 

subhanallah subhanallah subhnallah !!!

hati mohon brtabah dgn ujian yg Allah bagi. betul ujian nie semakin lama semakin berat. malah kalo ikut kn hati iman ni makin menipis ja rasa. tahap kesabaran dh tggl saki baki ja.

tp mengenangkan org tu org yg paling paling kita sayang. org yg termata amat kita perlukn dlmhidup maka trpaksa memaksa hati terus brtahan & sabar.

setiap kali bila ada isu yg sengaja d panaskn, diri ni trpaksa pujuk hati. tahan !!! jangan melawan sbb dia bukan lawan kita.

kita bukan siapa siapa yg d bagi kebenaran nk melawan dia. tahanlah. ujian dia lebih berat dr kita mungkin. tak trtanggung diri dia maka d lempiaskn pd org sekeliling.

ya !! mangsanya kami. sorang demi sorang dh smpi tahap tk leh terima. bila mana semua yg lain mula tarik diri. tggl hanya saya dan dia.


Allah !!! aku mohon KAu permudahkanlah segala kesulitan yg KAu beri hari nie. semoga saatu hari Kau gantikn sejuta kebahagiaan dlm hidup kami semua.

*** andaikata d mata kamu aku masih brsalih, tetap brsalah & masih d persalahkn...aku redha. kali ni aku betul betul redha & terima. sbbnya kamu bukan lawan yg boleh aku lawan !!! doa aku senantiasa utk kamu..tk pernah lekang & ingtan tetap pd kamu tak pernah hilang. moga Allah jaga....

Tuesday, November 11, 2014

KISAH SI KECIK # BESTNYA BREASTFEEDING



Assalamualaikum 

Dulu masa mula belum kawin tgk org menyusu ank rasa mcm alahai lecehnya la nk nyusu. Rasa mcm senang lagi kalo ank minum botol pakai susu tin. Tapi bila dh ada anak seniri mmmm rasa mcm menyusu badan tu la nikmat yg palinggggggggggggggg indah dlm hidup. Paling mudah. Paling cepat. Paling jimat. Semua terpaling lah.

Misal kata nk keluar g mana pn tak yah nk susah payah bawa botol la air suam la air panas la segala bagai. Saya penah jaga ank akak. Mmmm mmg leceh rupanya klo nyusu botol. Kurniaan Allah bagi pada saya walaupun brsalin czer tapi Alhamdulillah rezeki susu anak mmg meriah.

Jujurnya awal mmg saya takut. Takut susu tak de la. Susu tak cukup la. Tapi bila godek godek Google. Cari bahan bacaan plus banyak brtanya pd UMMI UWAIS (sbb dia smpi skrg masih BF Uwias) dlm hati nie piker kenapa nk piker bnda yg belum jadi. Usaha dulu tawakal kalau betul tak de bru la usaha cara lain plak.

Kunci utama nk menyusu anak nie sebenarnya bergantung pd kita seniri. Mcm saya dr pregnant lagi dh set dalam kepala susu badan aku banyak lebih dr cukup utk anak aku nnti. Doa doa doa. Setiap kali dlm solat sujud akhir doa pd Allah banyakkn susu badan utk ank smpi dia dua tahun.

Kalo ikut kn saya ni org yg paling pemalas nk pam susu masa dlm pantang. Sedangkn sepatutnya ibu bekerja mcm saya ni kena buat stok awal. Sebaiknya seminggu lepas brsalin tu dh pam buat stok. Tapiiiiiiiiiii saya ni malas sbb ada dua tiga kali pam tu susu tak semeriah mcm ank tgh minum. Kalo tgk ank minum smpi trsedak2 susu keluar memancut ja. Tapi bila pam hampeh. Owwhhh hsungguh stressssssssssssss. Rupanya saya ni tak cerdik lagi masa tu. Susu akan brtambah ikut keperluan anak. Makin ank membesar susu akn makin banyak. Kena rajin ja. Rajin pam. Rajin bg ank menyusu kerap. Yup. Makin kita pam makin banyak susu akn trhasil. Makin ank kerap nyusu makin byk susu keluar.

Satu hari sambil sambil tgh pam tu trjumpa satu blog breastfeeding. Perghhh. Start dr situ la semangat nk pam makin membuak buak. Kalo dulu tiap kali pam saya basuh botol pam tu semua (tu salah satu sebab utana knp saya malas pam). Tapi bila dh baca baca tu rupanya dlm susu ibu ni ada agen antibakteria yg baik Allah bagi. Pam tu lepas guna boleh simpan dlm peti ais selama 24jam. Maksudnya lepas dh pam tu boleh simpan dlm petia ais then nnt nk pam boleh terus guna. 


Ibu bekerja mcm saya nie nk simpan kat mana ek?tak kn nk usung peti ais. Heyyyy ice pack kn ada. Sejuk kn susu sejukkn sekali pam tu. Subhanallah mudahnya kurniaan Allah nie sebenarnya. Kenapa la dulu lekeh sgt rasa mcm bnda tu renyah. Satu lagi bnda yg paling penting. Fikiran kena senantiasa POSITIF !!! Kalo trganggu nnt susu drop. Percayalah kalo kita pam susu dlm keadaan yg letih otak pikIr mcm mcm susu mmg kurang. Tapi kalo kit apam dlm keadaan yg rileks tenang insyaAllah susu mmg super duper meriahhhh !!!

Buktinya??? Kalau dulu saya stress sbb sekali pam dpt 2oz je. Ce bayangkan cm mana nk tggl stok utk ank kalo dpt 2oz sedangkn ank koi membesar. Pernah sekali tu test bg dlm botol susu yg d perah. Alahai anak den minum 4oz. Maknanya kalo nk keja nnt paling lekeh kena tggl lebih kurang 15 ke 20 oz.  Mati nk pam smpi cukup. Brp ratus kali nk pam sehari. Bila dh ada ilmu baru tau cara yg betulnya mcm mana. Skrg nie Alhamdulillah mampu buat stok plus mmpu bagi anak menyusu lagi.

Syukur Alhamdulillah.

Next entry saya kongsi tips & penglaman breast feeding saya ek !!!

KISAH SI KECIK # NORMAL vs CZER



Assalamualaikum 

Sebelum nie ada entry pasai pengalaman bersalin. Lupa plak nk share.

Antara satu tips nk bagi rasa sakit permulaan nk brsalin tu tak terasa sangat. Saya makan kurma & minum air zam zam sepanjang dari kena tahan wad smpi la nk masuk ke bilik bersalin.

Mmg betul la apa yg tertulis dlm Quran. Petua Maryam masa nk lahirkn Nabi Isa. Makan kurma & minum air bersih.

Lepas masuk bilik brsalin tu dh tak leh nk makan minum dh haaa dia punya sakit tu ibarat mcm nk trcabut nyawa nie.

Rezeki saya agknya walaupn bukaan dh 8cm tapi dh d tetapkn dlm ketentuan Allah  saya kena brsalin cara bedah saya redha.

Sebut pasai brsalin czer nie, masa dlm pantang ada la dua tiga org mak cik mak cik yg mai melawat. Dr cara ckp tu mcm amboi lekehnya orgyg brsalin czer nie.

Alahai mak cik, untung la mak cik boleh brsalin normal. Meh saya toreh perut mak cik tgk baru tau sakitnya mcm mana. Brsalin normal abeh pantang dh settle dh. Just jaga makan bagai ja. Kami ni yg czer brtahun tahun pn ngilu toreh tu dok terasa.

Sbb kami yg brsalin czer nie org org yg kuat la Allah uji kami brsalin czer. Kalau saya redha perut d teroh kenapa mak cik mak cik dok pandang lekeh.

Hello !!! Saya pn merasa ok sakit nk brsalin, bukan tak usaha. Bukak pn dh banyak. Dh tak boleh jugak. Allah dh tetap kena czer. Kita tu siapa nk menidakkan ketentuan Allah.

KISAH SI KECIK # CUCUK 2 BULAN



Assalamualaikum 

Alhamdulillah smlm bawa Bussaina cucuk dua bulan. Mcm bulan lepas 2 3 hari sebelum p cucuk dh mula meragam & badan panas ckit. Dan mcm biasa jugak abg yg tau dulu brbanding saya mama Bussaina. 

Haishhh…..mmg tak leh bayang kalo abg tak mai umah petang tu mmg smpi ke sudah la saya tak tau anak demam. Mana tak nya merap memanjang nk menempek. Saya ingtkn sebab seminggu nie saya dh mula keja so bila saya cuti dia nk menempek la. Tu pn satu sebab jugak. Nak demam pn satu sebab jugak. Syukur Alhamdulillah lepas tuam tuam panas badan dh kebah.

Syukur Alhamdulillah jugak kali ni cucuk tak nanges mcm yg sebelum nie. Cuma hati ni sayu ja tgk jarum masuk dlm kulit anank. Mmmm...mak mana yg sanggup tgk anak cucuk sna sini kan. Kesian Allah sja yg tau. Kalau boleh nk ja suh suami yg pegang tp dia lagi tak berani nk tgk.

Sebelum p klinik  dlm hati dok risau sbb ank nmpk susut ckit. Risau takut berat tak naik ke. Turun banyak ke. Lega dlm hati bila timbang naik sekilo. Dah 5.1 kg dh anak mama. 

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Mama pujuk hati kecik sikit tu sbb anak mama nk ringan kn badan nk belajar menirap agak nya.

Ya Allah permudahkn lah segala urusan anak. 

*** Moga Allah jaga anak saya. Anak mama kuat !! Tak demam punya lah. Fuhhhh..smlm ptg blik keja pgg ank rasa pns ckit. cepat2 tuam lap badan bagai. Syukur pagi dh kebah.

Wednesday, November 05, 2014

KISAH SI KECIK # PENGALAMAN BERSALIN

ASSALAMUALAIKUM

Syukur Alhamdulillah dh dua bulan bergelar mama pd anak trcinta. heeee...pagi tadi tgk  muka anak sayu ja. mcm tak pecaya kata dh jadik mak org. cepat masa brjalan. rasa mcm baru sgt sgt mengandungkn dia.

kalo nk ikut kn due date yg doctor bagi saya sepatutnya brsalin 14 september. tapi nk d jadikn cerita awal lebih kurang 2 minggu.

2 SEPTEMBER 2014

elok lagi masuk reja. tgh hari tu teringin nk mkn pizza seafood dekat blackwood. puas makan. masuk reja petang nya tu rasa tak sedap badan dh. belakang mmg sakit. tu tak masuk pinggang lagi. makanya aktiviti tawaf tempat reja la nk bg hilang sakit. sempat sembang dengan serata org.

balik reja mmg cari bantal katil tilam la. fuhhh leganya rasa.

malamnya tu macam malam yg lain lain gak.lenguh kaki belakang apa semua. syukur Alhamdulillah suami tak jemu tolong urut.

tetiba hanyuttttttttt. zzzzzzZZZZZZZZZZzzzzzzzz

3 SEPTEMBER 2014

2 pagi
bangun sebab nk terkucil. tetiba tgk ada darah. masuk bilik kejut suami. ajk g hospital. sbb dh turun darah ckit. dh la sejuk nk tunggu pagi baru nk g mmg tak la sbb tak dak pengalaman kang jadi bnda lain plak.

smpi hospital check bukaan dh 2 cm. Alhamdulillah tak terasa sakit apa pn masa tu. doctor suh masuk wad. bila masuk wad penuh pulak tak dak katil.d pt la duduk katil sementara.

4 pagi
mula rasa tak sedap duduk. brjalan la p balik p balik dlm bilik tu. tu tak trmasuk dgn rasa sakit perut lg nk buang air. lepas masuk keluar masuk balik. rasanya lebih kurang 5 6 kali jugak la. bila dh tk de apa nk d buang terus jalan lg. nk duduk mmgtak selesa sgt sgt dh.

6 pagi
misi tgk dok jalan misi tnya nk check jalan tak. ok saya kata nak. check dh bukak 4 cm. Alhamdulillah boleh masuk bilik brsalin. tp misi suh tggu sarapan dulu

7 pagi
doktar pakar (biras akak) datang check pesakit. tetiba mai check laaaaa mcm kenal. Alhamdulillah dpt layanan super duper la lepas tu dr misi semua. sebelum tu pn mmg misi baik baik belaka. ni dh sedara doktor pakar lg brtambah baik melampau la. 

8 pagi
perut dh mula sakit sekejap baik sekejap. ok fine nie tak best k. check bukaan dh 6cm misi pn trkejut cepat sungguh bukak. kalo ikut kn petang bru bukak banyak.

10 pagi
arghhhh. ni dh masuk episod nadi dgn roh. ingt mati ja. fuhhh mmg azab sakit brsalin nie. check bukaan 8 cm. Allah...lambat lg ka nk keluar ank nie.

menahan sakit tuhan saja yg tau !!!!

3.50 petang
doktor dtg check lg. bukaan tetap 8 cm. anak plak tido. dengar sayup ja diorg nk tggu smpi kul 5.30 petang kalo tak keluar jugak nk operate. masa tu jugak la saya pn sound suh operate je skrg. dh mmg tak tahan sgt sgt dh. boleh  mati kalo tggu

4.00 petang
kena tolak masuk dewan bedah. masa dok tolak keluar tu nmpk la suami abg mertua. yg pastinya paling ketara muka abg mmg pucat. mmmmm...adik nk kena toreh oiii mau tak pucat.

4.28 petang
lahirnya anak perempuan saya. syukur Alhamdulillah sepanjang proses bedah sempat sembang semabng dgn doktor. servis mmg tip top sgt sgt.

lepas doktor dh keluarkn anak dh check dia semua doktor dtg tunjuk

Allah !!!!! anak aku....kaki tangan merahnya

"anak awak 3.08 kg ya"

dalam hati "apaaaaaaaaaaaaaaaaaa?????? biar betoi 3 kilo lebih perut tak besar mana pn cm mana boleh 3 kilo lebih. apapn syukur sempurna sifat kejadian ank aku !!!! "


*** syukur ALHAMDULILLAH ....d pinjamkn Allah dgn kurniaan yg terindah dlm hidup. selamat datang sayang mama !!!

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...