Thursday, August 28, 2014

PERJALANAN KITA # 18 MAKEUP

ASSALAMUALAIKUM 

dah masuk 9 bulan lebih dh bru teringat nk review pasai make up masa majlis aritu. hehehehe. maklum lah banyak sgt cerita pasai si kecik smpi tak teringt nk share pasai majlis aritu. igtkn dh tak dak topik nk d share tp tgk tgk balik eh ada lagi yg belum saya share.

asalnya majlis saya nk buat kenuri sebelah saya & sebelah suami. tapi ats sbb yg tak dapat nk d elakkn plus keadaan mak pulak yg tak berapa nk sihat jadi kenuri cuma buat sebelah suami sja secara besar-besaran. yg sebelah saya cuma buat kecik kecik.

utk majlis akad nikah & kenuri sebelah umah saya, adik ipar yg make up kan. dia baru brjinak-jinak nk jadi MUA. bayaran tu tak pasti berapa sebab dia make up saya free. dok godek godek cari gambar customer yg dia dh makeup tu tak jmpa pulak. nnti kalo jmpa saya update balik.

utk majlis sebelah umah suami pulak saya amik MUA CT NAZEERA TOUCH. serius mmg puas hati sgt dengan make up dia. harga pn brpatutan. dia akn ikut apa yg kita mau. mcm saya aritu mmg dh pesan awal awal masa booking. saya tak nk makeup tebal, tak nak bulu mata palsu, tak nak cukur kening. nak natural je. Alhamdulillah mmg menepati citarasa & apa yg suami pesan la. bukak apa dia tk nk la makeup berlebih lebih smpikn nmpk muka dh mcm antu kak limah plak. dh tak mcm muka bini seniri kata nya.

meh saya tayang ckit contoh customer yg penah dia makeup kan.













haaa....siap ada detail lagi no tepun segala bagai. so utk sesapa yg perlukan MUA utk majlis boleh la contact diorg dua nie. kalo yg adik ipar saya tu boleh bgtau saya nnt saya smpikn kt dia.

*** gambar seniri malu nk letak hahahahha. boleh mcm tu ~




BUKAN DI SINI

ASSALAMUALAIKUM 

pejam celik pejam celik tinggal lebih kurang 16 hari lagi ja. Allah sesungguh sungguhnya hati dah tak dak kt opis nie. pikir nk duduk umah baring ats katil rehat sepuas hati.

otak tgh ligat dok pikir nk start amik cuti dr bila. rasa mcm dh tak brkudrat sgt nk perah otak pikir keja.


Wednesday, August 27, 2014

CABARAN HIDUP



ASSALAMUALAIKUM 



KISAH SI KECIK # SAKIT TULANG PINGGUL & PAHA

ASSALAMUALAIKUM

masuk ke 30 minggu, saya dh terasa sakit tulang pinggul & tulang paha. tak seteruk sekarang nie. sekarang dh masuk 37 minggu.

paling terasa sakit bila duduk. Subhanallah mmg sakit. saya lebih suka berdiri & brjalan slow slow sbb boleh kurangkn rasa sakit. tambah pulak sejak duduk opis baru, naik turun tangga. Alhamdulillah part tangg atu tak rasa teruk tramat sgt. boleh gagah lagi setakat skrg. esok esok tk tau la kan.

sakit tu makin terasa bila?
  • bila nk ubah kedudukan mengiring ketika baring
  • panjat tangga laju-laju
  • duduk 
  • bila nak berdiri lepas duduk
  • tunduk 
selalunya bila sakit apa yg saya ialah :
  • dari tgh duduk saya bangun brdiri sekejap. 
  • kalo baring tgh ke kiri saya ubah arah ke kanan pulak 
  • sebolehnya saya cuba cari alasan utk buat saya brjalan tambah plak dok minum air banyak makanya kerap ke toilet tu agk membantu. 
  • lapik bantal d antara kaki masa tidur utk elak kn tekanan ke perut

setakat nie tu ja yg saya dh cuba utk kurangkn rasa sakit tu. paling mujarab brjalan slow slow. insya Allah kurang sikit sakit tu. tp bila dh lenguh brjalan saya duduk balik.
sempat tanya nurse masa check up semalam. nurse cakap tu tanda baby dah masuk laluan dia. so dia pesan kalo ada tanda-tanda nk brsalin cepat cepat g hospital.  dlm kepala nie dh pikir mcm mcm dh. maklum la ni yg pertama. tk de pengalaman. mmg mcm mcm dok pikir.

air ketuban tu turun mcm mana?
warna air tu mcm mana?
berbau ke tak?
sakit perut memulas tu rasa yg mcm mana?

uikkkk...semak kepala pikir. pikir takut tak de turun apa pn. apapn semoga Allah jaga, pelihara & permudahkn hendaknya.


*** sedar tak sedar tinggal lebih kurang 20 hari lagi. dah tak lama dah. hai la anak......


Tuesday, August 26, 2014

KISAH SI KECIK # UPDATE 37 MINGGU

ASSALAMUALAIKUM  

ALHAMDULILLAH ...dh masuk 37 minggu dh. cepat ja masa brjalan. rasa mcm baru ja semalam check kata dh pregnantetiba skrg tgh menunggu hari nk tgk si kecik keluartgk dunia.

kalo awal dulu saya banyak pikir. takut cm tu la cm nie la. skrg nie banyak yg dah berubah. banyak yg pikir positif. cuma satu je yg saya nak skrg mudah nk lahirkn si kecik nie & si kecik sihat walafiat. AMIN. semoga Allah prmudahkan.

tadi g klinik kesihatan. mcm biasa la check perut, timbang berat badan, amik tekanan darah, chechk HB. Alhamdulillah HB dh naik ke 11.2. perghh lega nya rasa dlm hati. misi pn ckp dh nk brsalin bru HB cantik. hehehehe. dia tnya makan apa. saya ckp mkn vitamin yg dia bg Obimin.

cumanya yg saya perasan sejak Obimin tu habis then misi tak bg masa saya g check up aritu sbb stock kt dia pn habis, saya cuma makan Vita Lea ja. pedih ulu hati agk brkurang ckit brbanding lepas-lepas. maybe saya tak sesuai makan Obimin agknya (andaian seniri). bila makan je perut cepat sebu, berangin pedih pastu muntah. terutamanya time malam. mmg seksa ya Rabbi. air masak pn dh mampu minum banyak mcm selalu dh. boleh minum 3 ke 4 liter sehari. leganyaaaaaa. kembung perut dgn air je.

sekarang nie Alhamdulillah. mmg selera makan makan memuncak. smpi suami cakap 'isk tak kenyang lagi ke'. hahahahah. makan pn bukan makan banyak sgt. kalo kena yg tekak nk makan tu mmg banyak la. kalo takat nk rasa2 tu salunya dua tiga suap dh benti dh.

kalu dulu berat payah nk naik bila check up skrg nie Alhamdulillah mampu naik dah tiap kali check up. lega. kalo tak misi mesti dok tanda pakai pen kaler merah je kt buku tu sbb berat tak naik. tak pn naik ciput. 

lepas nie dh tak payah g jmpa doctor cuma kena jmpa misi je. lega part nie jugak sbb dh tak payah g dua klinik. just g klinik yg depan rumah tu je.

fuhhhhh. banyak yg dh melegakn hati skrg nie. syukur sgt. 




*** baby skrg siang banyak tido malam ke main aktif. tendang sana sini. smpi rasa mcm nk pecah perut. tambah waktu tgh semayang uiiii kemain la dia ligat. ikut semayang jugak agknya. smpi kadang terasa dia duduk tu hujung hujung sgt dh. sujud tu usah kata la kn tak mampu lagi dh nk buat. semoga dia keluar dengan mudah & sihat.


Monday, August 25, 2014

LELAKI bY FYNN JAMAL

Assalamualaikum



lelaki

verse
biar sehancur mana
dia dicincang dunia
--tak mati

walau bertalu disiksa
jasadnya takkan meronta
--dia sudi

suka tak suka, tak beza
bibirnya duduknya sama
--tak duli

kalau tak tau jiwanya
seringnya dikeji nista
--dia gigih jadi lelaki


pre-chorus
terkadang aku kasihan
‘tah gimana dia bertahan di selalu
takkah lenguh dia berjalan
meski dalam sendiri dia tau yang sungguhnya dia sunyi


chorus
lelaki
sambutkan hormatku dari seluruh perempuan
moga nanti
datang hari untuk kau betul2 dihargakan

jatuh bangunmu
gagah lemahmu
tidur bangkitmu
tumbuh patahmu

setiapnya kerna perempuan


verse
biar dikata apa
dia tegak mendada
-- dia janji

selagi nafasnya ada
dia kan teguh bersama
-- dia masih jadi lelaki


pre-chorus
terkadang aku kasihan
‘tah gimana dia bertahan di selalu
takkah lenguh dia berjalan
meski dalam sendiri dia tau yang sungguhnya dia sunyi


chorus
lelaki
sambutkan hormatku dari seluruh perempuan
moga nanti
datang hari untuk kau betul2 dihargakan

jatuh bangunmu
gagah lemahmu
tidur bangkitmu
tumbuh patahmu

setiapnya kerna perempuan


verse
biar sehancur mana
dia dicincang dunia

-- tak mati. 



*** minggu lepas bru smpi album Fynn Tri nie. mintak tolong puan GK belikn sbb dia dh beli. kat sini payah hoi nk cari. tak jmpa jmpa. makanya bila smpi ja terus bukak & dengar. weeeeeeeeeeee..antara lagu yg trpaling suka dlm album nie lagu LELAKI ntah knp tp mmg rasa mcm best la. kena dgn jiwa & keadaan kot. meh layan sama !!!

Friday, August 22, 2014

MY NEW OFFICE !!!

Assalamualaikum

Alhamdulillah akhirnya bertukar tempat jugak dari opis belakang ke depan then naik ke atas. dr awal lagi mmg niat dlm hati kalo nk pindah biar naik ke opis ats. tak kisah kat mana pnjanji kt ats.

sebabnya???

masa kt belakang aritu org dok nmpk kita nie tak buat keje. bila dh dok d depan bru namapk yg keja kita nie mnggunung teramat sgt smpikn big bos panggil tu tak sekerap dulu.

kalau dulu big bos mesti panggil ngadap seminggu tu ari ari la d panggil nya. tapi sejak dok depan pintu bilik dia mmg tak panggil sgt pn. kalo panggil pn tak lama sgt jmpa dia mcm dulu. sbb dia dh tau keja apa yg d buat & tak buat. syukur.

bila dh dok depan best part tu je lah. org dh tau kita nie ngulat or tk. yg tak bestnya hadap depan pintu bilik dia sgt. Allah sapa dtg ke lalu lalang je jelas chek oiiiii. smpi kena tutup la cermin kt meja tu. kalo ikut projek bru mana boleh tutup tutup cm tu. pasrah tp dlm hati doa mintak la d ubah e tmpt lain yg lebih selesa.

ari nie 22 Ogos 2014 maka dengan rasminya pindah naik ke ats. opis baru. weeee...senanag dh hati ni tak de nk hadap pintu bilik big bos.

tp belum boleh kemas sepnuhnya sbb tempat yg nk duduk tu still ada org duduk. tak kn la nk kejam sgt mcm yg d suruh tu suh org tu pindah dok ke lain. kalo yea pn biar la org tu ready dulu kemas apa yg patot. berperikemanusiaan sikit. pikir klo kita dok tmpt dia apa kita rasa?

haaaa......



*** nampak tak betapa sepahnya meja. tak mau kemas lagi nnti 2 mggu bru kemas balik elok elok. sementara nie buat keja dgn meja brsepah dulu. nmpk mcm rajin ckit. hahaha padahal pemalas dh nie. kepala pikir nk cuti. naik turun tangga la skrg kan opis baru. semoga Allah prmudahkn jalan utk melahirkn baby nnti. training woiiiiii training !!!! kurus la pas nie

Wednesday, August 20, 2014

SILAP AKU EGO KAMU

ASSALAMUALAIKUM 



Tajuk: Kesilapanku, Keegoanmu
Penyanyi: Siti Nurhaliza

Besar kesilapanku besar lagi kesilapanmu
Hampa yang kau rasakan hampa lagi perasaanku
Kau cuba menyatakan aku
Menbuat kesilapan
Yang tak mungkin kau maafkan lagi
Ku tak mungkin kau perlu di sisi

Besar kesalahanku besar lagi keegoanmu
Berkali ku beri alasan berkali-kali kau menolaknya
Kau ingin ku menyatakan
Diri ini bagai lilin
Dan terbakar oleh perbuatanmu

Suasana sepi kini menambahkan bening
Di dalam hatiku
Mengadil silapmu biar di jiwamu aku telah tiada
Di waktu begini diusik kenangan silam
Yang bertandang
Lalu ku biarkan
Ia menabahkan hati ini

Kekasihku cukup engkau buat ku begini
Luka ini usah engkau berdarahkan kembali
Aku masih cinta padamu
Aku masih setia padamu
Kembalilah engkau padaku seperti dahulu

Di dalam rindu ku menangis
Di dalam kalbu ku terasa
Teringatmu di kala derita
Yang memisahkan kita

Di dalam sedu ku berseru
Yang terukir di dalam hatiku
Kekasih bukalah pintu
Untuk sekali ini
Aku cinta kepadamu 

*** satu hari dok hadap lagu nie ntah apa apa ja !!!

MOODY

ASSALAMUALAIKUM


dah tiga minggu tak boleh tido dengan secukupnya. walaupun letak kepala atas bantal pukul 9 mlm tapi waktu yg boleh lenanya kul 4 pagi. 

bayangkan lah esok pagi tu ngan nk p keja lagi. betapa lemaunya badan. 

semalam plak mmg langsung tak leh lelap. kul 5 lebih mata trpejam tp dok brgerak kiri kanan bagai. 

ntah bila boleh trlelap. yg dengar sayup sayup ayah & mama mertua tgh sahur. pastu hanyut. 

sedar sedar suami dh bangun nk mandi. dia pn skrg tak smpi hati agknya nk kejut subuh awal. 

mmg dia pn kerap trjaga tiap kali ubah badan. 

mmg tak boleh tido. 

dan hari ni hari yg paling terlemau sangat sangat. mood mmg out habes. badan letih. otak lagi letih. tak mampu n pikir lg dh. sapa yg dok buat lawak bodoh mmg kena direct la ari nie. 

buat yg terasa kena marah tu so sorry ok!!! mmg tak dk daya & tk dak mood. 

*** meluat bila org dok bagi tips yg lucah. agaknya dlm kepala otak tu melucah je kot 24 jam. nak cakap, cakap bnda yg elok elok. kalo rasa seniri tak malu jangan heret org lain utk ikut rasa tak malu tu sama. jijik tau tak !!! terus rasa ilang respect. dh brp minggu dh cuba jarakkn diri brtembung. trsangat sangat geli dohhhh !!!

Sunday, August 17, 2014

SUKA @ TAK TETAP KENA HADAP

assalamualaikum....

sekadar luahan dr hati.

selalunya bnda yg kita tk suka tu la yg akn kerap dtg dlm hidup kita.

samada suka atau tak tetap kena hadap.

hati !!!

mohon bertabah dan terus bertabah.

Dia tgh cuci dosa lama tu.

☺☺☺☺☺

Friday, August 15, 2014

DOA ANAK CERDIK

ASSALAMUALAIKUM 



AMIN

ASAM GARAM KEHIDUPAN # TEKNOLOGI

Assalamualaikum

dua tiga menjak nie salu d kelilingi isu yg sama. walaupun brlainan org. trbarunya semalam ada sorang adik ngadu. isu yg sama jugak. katanya dah give up nk usaha elakkn segala bagai.

pecaya la dik, bukan adik sorang yg rasa bnda nie. belambak lagi manusia lain yg alami bnda yg sama. baik lelaki or perempuan sama ja isu nya.

jujurnya bagi saya kemudahan teknologi ari nie bukan hanya mendatangkn kebaikan semata mata. ada jugak keburukan nya. contohnya nset canggih zaman skrg nie. mcm mcm aplikasi yg kembang brmangkuk mangkuk yg boleh kita guna.

tak kira lelaki or ppuan semua sama ja. ada yg bz dgn chatting. ada yg bz dgn game. ada yg bz dgn shopping online. mcm mcm la.

bagi saya tak salah pn. tapi apa jugak yg kita buat perlu ada batasnya.

paling mudah contoh yg saya nmpk. pasangan yg jarang ada masa utk brsama. pasangan PJJ la senang cerita. ada masa nk jmpa pn hujung mggu ja. tu pn kalau tak kena outstation. masa yg ada tu mmg terhad sgt sgt dh kan. kalau dh masa terhad, jmpa pn masing masing dok tgk nset masing masing haaa tak ke buruk tu.

bila d pikirkn kenapa org dulu dulu gaduhnya susah anak anak nk detect. sbb komukasi org dulu hebat. walaupun tak dak teknologi secanggih sekarang tp umah tangga diorg aman ja. walaupn idup susah. gaduh mcm mana tetap brtegur sapa. banding dgn skrg kalo gaduh ja ada nset lagi. bukan nk guna pujuk elok2 tapi sambung gaduh dlm msg pulak.

haiiishhhhh. buruk jugak teknologi moden pn. boleh buat rasa mcm tak d hargai. mcm idup sorang sorang. mcm tak d peduli. mcm tak penting pn.

yg pastinya kalau sesapa ada masalah mcm nie, pecayalah bukan awak sorang ja rasa. belambak lagi org len yg rasa. cuma teruk or tak ja. apa yg saya nmpk majoriti kwn kwn saya yg ada mslh cm nie diorg tegur pasangan terus. nk ubah or tak belakang kira tp usaha dulu.

Alhamdulillah. saya pn ada group whatsapp seniri. dlm tu kami brkongsi cerita masalah masing masing. masing masing cuba bantu antara satu sama lain. bagi semangat sokongan. antara kami cuba utk kuatkn sesama kami bila jd somethng yg tak best.

kemudahan yg ada guna dgn sebaik mungkin. selagi mana kemudahan tu tak abaikn tanggungjwab kita tak salah. sbb yg d soal d sana nnti bukan kemudahan teknologi jenis apa yg d guna d dunia tp tanggungjawab mana yg d pikul dgn baik or tidak.

renung renungkn & selamat beramal.



pesanan utk diri seniri. kehidupan bersuami tak sama dgn kehidupan belum brsuami. harapnya tak leka dek teknologi yg ada smpi abaikn tanggungjawab. lepas nie ada ank lagi berat tanggungjawabnya. trkadang kita rasa apa yg kita buat tu dh ok dh sbb tak d tegur tak d bgtau tk dak yg berubah tapi kit atak tau hati org lain mcm mana. bagi kita mgkin biasa ja bnda tu tp bg org lain bnda tu menyakitkn hati. tu yg dok jadi punca kes cerai la curang la segala bagai. bila mana org yg sepatutnya amik berat, brtanggungjwb tanya khabar, jaga hati & perasaan tak amik peduli lepas org lain plak dok amik alih haaa setan pn mula la mcm mcm. 
moga Allah jaga hati nie elok elok. brkwn biar brpada pada !! ingt tu cik Anggur 
pd si adik, sabarlah ek. insyaAllah banyakkn doa & usaha. chaiyokkkkkkk !!!!!! 


Thursday, August 14, 2014

KISAH IMAM # SUBUH

ASSALAMUALAIKUM 





tersenyum seniri bila terbaca post ni kat Fb tadi. dalam otak ligat ja brputar teringat ada orang penah bgtau saya satu masa dulu. cerita yg agk kurang enak.

Solat.

masa tu saya & suami just kawan keja ja. maybe sbb org brkenaan kurang selesa bila kami rapat selalu chat kat YM maka penah jugak dia bunyi.

katanya suami saya nie bukan jenis lelaki yg pentingkan solat. tgk je lah dr gayanya. tak penah nmpk pn solat kt surau tmpt keja. iskkkkk nasib baik la saya jenis malas amik pusing pasai orang. jawab saya biar la kt dia. tu urusan dia dgn Allah. lgpn dh besar panjang dia tau mana betul mana salah. mana dosa mana pahala.

Alhamdulillah.

bila saya & suami dlm proses kenal lg rapat. bertunang kemudian brnikah. trnyata apa yg penah saya dengar dulu tu bohong belaka.

sebagai manusia yg "malas bangun pagi" macam saya mmg paling susah nk bangun subuh. serius saya ckp. palaing awal pn subuh saya setengah jam lepas org azan. brlainan dgn suami. apa yg saya tengok dr awal kami brnikah smpi la skrg dia la yg akn bangun lepas je dengar org mula azan subuh.

nah !! nie ke cara org yg kononnya d kata tak pentingkn solat dulu. Alhamdulillah syukur sangat sangat Allah temukn kami dlm hubungan nie walaupn lambat. walaupun masing masing prnah brkawan dgn org lain satu masa dulu.

mmg Allah betul betul bg kami masa utk kenal diri masing masing.

kadang saya trmalu seniri. yea lah org tua tua pesan seeloknya isteri bangun dulu sebelum suami. tapi saya nie suami bangun dulu. hahahha. adoiiiii

apapun lambat ke cepat ke saya bangun janji saya dapat seorng suami yg brtanggungjawab.

kesimpulannya jangan mudah buat tuduhan or andaian bila tgk penampilan org lain yg ranggi. pemakaian tu sekadar fesyen bukan ukuran iman seseorg. selagi mana pakain tu tak menyalahi hukum tu dh cukup.

semoga org brkenaan tak mudah buat tuduhan dah lepas nie. sekian !!! 

*** makaseh suami sebab tak jemu kejut saya bangun subuh ari ari. :P

Wednesday, August 13, 2014

PERJALANAN KITA # 17 DJ MAJLIS

Assalamualaikum 

setelah berapa lama selesai majlis bru terasa nk review pasai beberapa item yg berkaitan dgn walimah. tupn sebab ada kawan yg brtanya sbb nk kurangkan kos. ada yg tanya sbb nk survey hrga & macam macam lagi.

entry kali nie nk review pasai DJ MAJLIS masa kenuri umah suami. kebanyakan DJ time tu hrga dh mencecah rm500++. mula nya mmg tak nk amik dh. lepas tu bila cari punya cari jumpa la dj nie

gambar nie time majlis umah suami. tu pn amik dlm album Dj. hehehe mintak izin yeeeee


serius cakap hrga mmg brpatutan. saya dpt hrga time tu hrga yg memuaskn hati. mampu bayar dengan budget yg ada. servis mmg tip top. knp tip top. yea lah sebelah umah mertua masjid. so paham paham je lah kalo nk pasang lagu kena yang mcm mana. pastu sound kena kuat tara mana. semua tu perlu d amik kira.  

paling best sekali masa pengantin sampai saja, ada iringi doa khas utk pengantin. haaa. dj hafiz seniri yg baca. Alhamdulillah semoga dengan doa yg d aminkn ramai org masa majlis tu mendapat keberkatan. time azan mmg dj akn bgtau then bgi laluan pd tukang azan. 

syukur sangat sangat sebab feedback yg dapat lepas mjlis tu positif. yea lah mcm saya ckp tdi umah tepi masjid kan so paham paham je lah. syukur sbb suami ckp tak de sebarang komplen yg d terima samada dr masjid or org tua yg dtg. semua selesa dgn suasana aritu. legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

boleh request nk tema yg mcm mana pd dj. mcm saya & suami mmg dh sepakat nk buat cara islamic. maknanya lagu yg d putar nnti tu bukan lagu cincin emas la bapak ku kawin lagi la segala bagai. kalo d pasang mau suami saya suh bungkus balik nnti. hahahah. 

utk sesapa yg mencari DJ utk majlis kawen ke apa sj majlis saya rekeman kn DJ HAFIZ 


*** tetiba teringin nk rasa suasana majlis kenuri aritu lagi sekali. alangkah indah kalu boleh ulang balik moment tu  ~ weeeeeeeeeeee

GASTRIK

ASSALAMUALAIKUM 

sejak prgnt nie perut & gastrik tak leh nk d pisahkn. dh mcm mcm cara try nk settle kn masalah nie. smpikn rasa frust trsangat sangat. dlm hati dok pujuk "tak pe la mungkin kesusahan kesulitan hari nie sbb Allah nk ganti & bagi kesenangan kemudahan part yg lain" . AMIN. semoga Allah permudahkan segala urusan lain hendaknya.

bila godek godek blog tadi, teringin plak rasanya nk buat satu labels yg berkaitan dengan penyakit & kesihtana ja. mungkin dengan lebih banyak membaca lagi banyak info saya dapat boleh bantu saya utk selesaikn masalah d masa akn datang.

d sebabkan masalah utama saya sekarang adalah GASTRIK makanya saya mulakn entry kesihtana nie dengan tajuk GASTRIK.


Maksud GASTRIK 

Sejenis penyakit keradangan pd dinding/pengalas/mukosa perut. Keradangan ini brpunca drpd jangkitan bakteria HELICOBACTER PYLORI (H.pylori) yg mana penyebab utama juga kepada ulser perut.


Gastrik jadi bila usus perut kita luka. mcm mana usus boleh luka? 
  • Rembesan acid gastrik yg berlebihan 
  • Pengaliran semula hempedu ke dlm perut 
  • Jangkitan kuman 
  • Stress 
  • Perokok 
  • Pengambilan kafein & alkohol secera brlebihan  
(mengikut apa yg doktor cakap masa check up baby aritu, selain drpd punca kt atas baby yg semakin membesar dlm rahim juga boleh jd salah satu punca gastrik)

Tanda Gastrik
  •  Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
  • Rasa senak, berangin atau pedih
  • Rasa tidak selesa
  • Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
  • Rasa mual (loya) dan muntah
  • Hilang selera makan
  • Berat badan turun (pada peringkat teruk)

Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :

* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi

( setakat nie yg dok alami sakit perut, rasa senak berangin, & pedih, kembung, meloya)

Cara atasi gastrik
  • elakkn drpd perut kosong & trlampau penuh/kenyang 
  • makan ikut jadual 
  • banyak berehat 
  • elakkn makan makanan ringan 
  • elakkan minuman yg bergas 
  • kurang or elakkn makan pedas & berempah 

*** doktor ada bagi tips kat saya masa awal prgnt dulu. kata doc salah satu cara nk atasi gastrik dengan minum susu suam. yg nie mmg mujarab. insyaAllah akn hilang cuma cepat or lambat ja brgantung pd acid dlm perut. selalunya kalau mak dh tgk saya lembik dek muntah bila gastrik mak bancuh susu bagi suam suam suh saya minum. Alhamdulillah hilang. cuma skrg situasi brlainan ckit. perut yg kian membesar dgn si kecik d dlm agk melambatkn penghadaman dlm perut. tu yg makin menjadi jadi gastriknya. tak pe la ujian Allah bg sakit. moga hati terima dgn redha senantiasa tnpa ada buruk sangka pd DIA


Tuesday, August 12, 2014

KISAH SI KECIK # SOLAT DUDUK TIME PREGNANT



Assalamualikum 

entry nie dh brkurun trsimpan. tak dak mood nk publish sbb tak dak idea nk taip apa.

masuk minggu ke 30 haritu, kaki dh tak leh nk brdiri lama. perut dh mula menampak ke depan. rukuk susah. sujud lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii susah. rasa trsangkut.

sebenarnya kalau tak dsbb kn masalah loya nie ok je kalo trsangkut pun. masih boleh d gagahkan lagi usaha utk brdiri rukuk sujud mcm biasa. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii makin menunduk makin menekan perut makain menjadi jadi loya nya. makanya saya amik keputusan solat duduk.

biarlah org nk cakap mengada ke apa ke. lain org lain masalah. pd saya mungkin d rezekikn dengan rasa meloya sepanjang pregnant. tu pn nasib baik la makan tak de nk memilih sangat. skrg kuantiti dh jadi makin terhad. pedas mmg langsungggggggggggg tak leh masuk. kalo trmakan je mmg perut buat pasai la. tak boleh tido  jawabnya.

masuk ari nie dh dekat 2 minggu tak boleh tido malam. boleh lelap pn 2 3 jam ja. esok dh nk keja. boleh bayang tak betapa letihnya badan plus perut yg semakin memberat. Allah Maha Besar !!!

semoga Allah permudahkn saya utk melahirkan si kecik nie nnti. dh tak lama dh.

35 minggu.

*** semalam mmg langsung tak lena. kesian suami. dia dh la penat keja. malam study nk exam plak minggu depan. dengan keadaan saya yg tak boleh tido. kejap kejap bangun g toilet lagi. mmg tak nk ganggu dia sgt nk mengada suh urut ke apa ke tgh tgh malam. selagi boleh tahan saya gagah tahan jugak. anak....moga keluar nnti jd ank yg baik ek. kenanglah susah payah mama nie. bukan mintak duit ringgit cukup sekadar perhatian & kasih syg secukupnya. air mata brgenang dok tahan rasa loya nie sebenarnya !!!!

SAKIT PENGHAPUS DOSA

ASSALAMUALAIKUM 

YA ALLAH !!!! 

semoga kesusahan tekak yg meloya meloya meloya tak penah habes nie d gantikn dengan kemudahan d masa depan. 

*** mcm nak nanges sangat sangat dh rasa. serius kadang rasa tak trtahan !!!

TIPS PARENTING by USTAZAH FATIMAH SYARHA

Assalamualaikum 

sekadar perkongsian yg d amik dr FB ustaza Fatimah Syarha. moga berguna nnti d masa depan. 

TIP PARENTING

AJARILAH SI KECIL DALAM SUASANA BERMAIN KERANA BERMAIN ADALAH DUNIA SI KECIL.

(Si kecil: Golden Age, 1 hingga 5 atau 7 tahun)

Kata Imam al-Ghazali,

"Hendaklah anak kecil diberi kesempatan bermain.
Melarangnya bermain dan menyibukkannya dengan belajar terus,
akan mematikan hati,
mengurangi kecerdasan,
dan membuatnya jemu terhadap hidup.
Sehingga dia sering mencari alasan untuk membebaskan diri dari keadaan resah."

Semua anak anak suka belajar.
Itu fitrah semulajadi manusia.
Cara keras yang digunakan seperti mengarah tegas, membentak dan mencubit, kurikukulum yang ketat, membuatkan anak stress belajar.

Ia mungkin memberikan ketaatan cepat, tapi membenihkan kesan jangka panjang yang bahaya.

1.Anak-anak akan menganggap pembelajaran itu satu sumber stress dalam hidupnya.

2. Anak anak juga akan hilang keakraban dengan pendidiknya.

Ubahlah cara kita mengajar.
Wujudkan suasana yang menyenangkan.

Contohnya,
Sebut banyak tentang kualitinya di depannya sambil mensyukuri Allah,
berbanding asyik sebut kesilapannya.
Jika nak tegur, puji dulu mana yang baik dan spesifikkan mana yang perlu upgrade.

Lalu,
kita tak stress.
Anak-anakpun akan melalui fasa kecilnya dengan lebih ceria dan mencintai kita setulusnya.

Monday, August 11, 2014

KISAH SI KECIK # CERITA 35 MINGGU

ASSALAMUALAIKUM 

ALHAMDULILLAH

syukur sangat sangat d permudahkan sepanjang proses prgnant nie walaupn d uji dgn mcm mcm ujian dalaman & luaran. sedar tak sedar dh masuk 35 minggu dh baby kat dalam. dalam hati ni rasa tak sabar nk jmpa baby walaupn dlm masa yg sama rasa takut nk hadapi pengalaman bersalin nnti.

kenapa takut? sebb selalu d songgok dengan cerita yg menakutkan. ats sbb tu jugak la sepanjang saya pregnant mmg saya tak nk dengar or amik tau bnda yg akn menyusahkn hati saya. nnti dok trbayang bayang tak boleh tido. tara tak amik tau pn dok takut nie apatah lagi kalo saya amik tau.

ok. nk cerita ckit pengalaman masuk 35 minggu nie. apa ek progres baby kat dalam skrg?
  • pergerakan semakin rasa terbatas sbbnya perut dh mula menampak dgn ketaranya. tu pn ramai dok ckp mcm baru masuk 6 7 bulan.
  • baby kurang menendang tapiiiiiiiiiii kerap mengeliat memusing menyiku. smpikn kadang tengok perut smpi senget. kejap ke kiri kejap ke kanan. part paling tak tahan bila trkena tulang rusuk alahai mmg pedih rasa. kulit perut rasa cekang mcm makan 10 pinggan nasi. 
  • kulit makin sensetip. mmg tersangat sangat sensetip tambah kulit kaki dan tangan. malam nk tido pn tak puas bb dok trgaru garu. letak la minyak ke losyen ke mmg gatal jugak. yg boleh makin menjadi nie sejak bulan puasa. agknya sbb kurang air dlm badan. air yg d minum masa brbuka sahur apa semua tu tk mampu nk menampung keperluan badan tu badan jd kurang air sekaligus kulit jadi kering. 
  • kerap nk trkucil dh skrg. walaupn puasa tak minum air tetap nk trkucil. yg ni mmg dr awal pn sama je tabiatnya sbb saya jenis kuat minum air.
  • solat pn skrg ada masa dh kena duduk dh. bukan sbb tak mmpu nk tanggung perut yg org ckp tk nmpk sbb kecik tp sbb mmg tak de kudrat sgt sgt dh. tambah kalo baby mengeras serius mmg sakitnya Allah je tau. tak mmpu nk brdiri. kaki pn cepat lenguh skrg. tak mmpu nk tampung berat badan skrg. 
  • tido malam dh tak sejerap dulu sbb baby kerap pusing waktu malam. dia suka ubh kedudukan. kadang dia suka tido ke kiri kadang ke kanan. bila dia dh berubh tu klo saya tak ubh jugak mmg sakit la jawabnya. ibarat mcm tampung bnda yg berat sebelah je. 
  • sesungguhnya suhu badan saya skrg terasa panas. bayangkanlah tido dlm aircond 16 C pn saya still rasa panas lagi sedangkn suami & mak dh brbalut brbungkus dlm selimut 

***trimester ketiga nie merupakan saat saat akhir utk saya menikmati baby sepanjang dia ada dlm perut. mmg lepas dia keluar paling saya akn rindu nnti time dia gerak gerak dlm perut. Subhanallah syukur sbb Allah kurniakn rezeki & kesempatan pd saya nk merasa nikmat mengandung. semoga Allah permudahkan saya brsalin nnti. takut :( 

Tuesday, August 05, 2014

KISAH SI KECIK # UPDATE 34 MINGGU

ASSALAMUALAIKUM 

banyak sebenarnya nak d ceritakan. cuma sekarang keadaan tak mengizinkan nk duduk hadap blog taip panjang panjang.

cuma yg boleh d  simpulkan bila masuk 34 minggu nie .... makin terasa & menjadi-jadi

tido malam dah tak seindah dulu
tekak makin teruk meloya
perut makin kerap sebu
dahaga dahaga dahaga
badan terasa lemau
sakit belakang pinggang tulang peha betis tapak kaki
baby makin aktif tak tentu masa
perut mengeras senantiasa payah nk dapat duduk dgn selesa
selera makan makin berkurang 
 


*** syukur Alhamdulillah dah masuk 34 minggu bawa si kecik d dlm nie. sekejap ja rasa. tak lama lagi dh nk keluar tengok dunia. semoga Allah jaga. semoga Allah permudahkn prjalanan dia keluar nnti. nk kata tak takut bohong sgt la kan. risau apatah lagi tapi bila mengenangkan Allah ada tak mungkin Dia aniaya hamba Dia lebih dr apa yg mampu d tanggung rasa lega ckit. sejujurnya tak sabar nk tgk ank seniri walaupun takut. ank....keluar dengan mudah & selamat erk.....insyaAllah 5 minggu lagi kita jumpa !!!

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...