Thursday, May 29, 2014

KISAH SI KECIK # CUCUK KANCING GIGI (ATT - ANTI TETANUS TOXOID)

ASSALAMUALAIKUM

sedar tak sedar sekejap ja dh masuk 6 bulan. Subhanallah. rasa mcm baru ja  kawin tetiba dlm sekelip mata tinggal lebih kurang 15 lagi nk timang cahaya mata. semoga Allah permudahkan.

semalam ke klinik kesihatan utk cucuk kancing gigi. cucuk utk kali yg kedua. yg kali pertamanya cucuk masa nak masuk 20 mggu aritu. kebasnya jangan cakap la. kalau ikutkn saya kena cucuk masa ari isnin aritu. boleh plak kak wan yg check up saya tu lupa lepas tulis semua repirt. saya pn boleh lupa jugak walaupn kak wan dh bgtau sebelum tu nk cucuk kancing gigi. makanya trpaksa la g klinik semalamnya. lama tggu sbb peti ais rosak. vaksin nk kena g amik dekat klinik besar. smpi awal pn tetap jd lamabat. apapun Alhamdulillah lepas nie tak de dh nk kena cucuk kancing gigi lagi.

cumanya yg tak berapa nk best HB saya turun mendadak tinggal 10. kalo ikut kn check up bulan lepas dh cun dh 11. paras normal. ni turun pulak. nak nanges rasa. semua vitamin yg doktor bg tak pnh tak makan. tetap turun jugak. bila dengar plak kak wan bgtau risiko kalau HB rendah lg brtambah tambah takut. bukan risau kn diri seniri tp risau kn ank d dalam.

insyaAllah lepas nie kena mkn bayam banyak banyak. usaha lebih ckit dr biasa. moga Allah jaga si kecik d dalam.


SEDIKIT INFO TENTANG SUNTIKAN ATT - ANTI TETANUS TOXOID @ KANCING GIGI 

Suntikan kancing gigi atau suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) bertujuan membantu kita membentuk antibodi bagi melindungi diri dan bayi dalam kandungan daripada kuman yang mudah dijangkiti melalui luka semasa bersalin.

Tanda-tanda seseorang itu mendapat kancing gigi ialah kelesuan, ketegangan atau kekejangan, sukar mengunyah, otot semakin keras hingga terkancing gigi, susah tersenyum lebar, pengecutan otot yang kuat, kekejangan yang menyakitkan.

Kancing gigi boleh mengakibatkan keretakan (di tulang-tulang panjang, tulang belakang), kerenggangan tendon, kesukaran makan, kegagalan jantung dan trombosis. 



*** budak kecik nie kan bila daddy dia tak de g outstation senyap je kan. main pun sopan je. bila daddy balik je malam tdi amboii kemain lagi tak nk tido. smpi kul 2 3 pagi main dlm perut mama. pas tu bangun awal plak tu sebelum org azan subuh. hai la anak...dok dalam perut pn tau kn mama sorang sorang ke brteman ke. moga jadi anak yg baik utk mama & daddy.

KISAH IMAM # part 14 FRUST

assalamualaikum 

cerita minggu lepas baru ari nie rasa ada mood nk letak dlm blog. sekadar jd kenangan satu hari akn baca balik cerita cerita indah dgn si suami.

pagi tu lepas sarapan pagi sempat belek surat khabar. terbaca kisah Jue Aziz kawin dgn org indonesia. Alhamdulillah. semoga bahagia melimpah ruah dlm kehidupan diorg.

sempat saya usik suami.

saya : ehhh... b jue aziz dh kawin la.
suami : dengan siapa?
saya : org indonesia. tgk nie. haaaa mesti b frust kan.
suami : iskkk kenapa pulak nk frustnya?
saya : yea lah dia dh kawin.
suami : eleh...skrg sapa yg frust sebenarnya?sapa yg kawin dulu?haaaa kita ke dia?
saya : hahahaha kesian dia b. merajok ngan b smpi  kawin ngan org indon.xdpt org johor org sebelah johor pn jadik la kan.
suami : hahahah dah la..... jum g keje.

mood : masih lagi gelak smpi dlm kereta. suami saya nampak garang tp sebenarnya dia tersangat lah lembut. biarlah org tgk mcm saya ada dlm satu prhubungan yg bosan bila mana org kata suami saya payah nk brcakapa asalkn saya tau sapa suami saya. cukup sekadar saya yg tau dengan siapa saya brkahwin. penilaian org luar tak menjejaskn sikitpn kehidupan saya. semoga Allah jaga.

*** dalam kehidupan nie sesibuk mana pn kita jangan lupa selitkan senda gurau dlm perhubungan. moga moga semakin manis hubungan hingga ke akhir waktu. !!!


Wednesday, May 21, 2014

KISAH SI KECIK # MAKANAN TAMBAHAN

assalamualaikum 

tengok botol suplement besar besar mesti org heran cm mana boleh telan bebanyak mcm tu. 

kalau dh demi si kecik d dlm banyak mana kena telan jugak. alhamdulillah la sebelum kawin pn mmg dh dok makan vitamin. 

yg boleh jd mkn produk Shaklee nie sbg makanan tambahan puncanya bila ari 1st buat buku pink check HB misi kata "adik, HB tak cantik nie." makanya dapat la segala iron tablet b complex segala bagai. 

tara dok makan obimin pn tak naik. sedih hati den !! makanya dengan semangat cari vitamin tambahan utk naikkn HB. mau tak rajin misi siap kata kalo HB rendah lg nnti ank boleh meninggal dlm perut sebelum brsalin. uwaaaaaaaaaaaaaaaaa tak mo tak mo !!! 

akhirnya bila dh beli makan Shaklee nie cmpur dgn vitamin yg hospital bagi alhamdulillah HB dh ke tahap normal. boleh senyum lebar dh bila misi kata "adik, Hb dh naik. cntik dh nie. jangan lupa makna vitamin tu jangan tinggal langsung tau. tak yah dengar cakap org yg kata makan vitamin kami bagi ank besar la kencing manis la. tipu je semua tu." 

angguk angguk je. makaseh misi bagi nasihat. ok baby !! mama betanje eskrem erk !! 


 

KISAH SI KECIK # MENGIDAM vs TERINGIN

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah. makin aktif dah anak d dlm nie. kalau sebelum sebelum nie nk rasa gerakan dia kena dok senyap-senyap dulu baru leh fokus & rasa dia brgerak skrg nie dok sesaja pn dah boleh rasa.

Alhamdulillah. syukur sangat-sangat. membesar dengan sihat ye sayang.

sebut pasal baby nie salah satu topik hangat tiap kali jumpa org mesti akn keluar soalan "tak laha ke? tak mengidam ke?"

MENGIDAM??? setakat nie Alhamdulillah tak de la mengidam bnda yg pelik mcm sabun ke minyak ke apa ke. sepanjang 23 minggu membawa si kecik d dlm nie ada beberapa makanan je yg teringin nk makan. dan sepanjang rasa teringin tu mesti yg mudah dicari kecuali satu je tak dapat-dapat lagi smpi skrg.

1. TOSEI TELUR
- masa awal pregnant tu mmg teringin sesangat nk makan tosei. sempat la mkn 3 4 kali. lepas tu baby dh tak nk agknya. makan pn muntah balik.

2. ROTI JALA 
- sempat makan sekali je. tu pun kebetulan masa teringin tu dekat cafe tmpt keje ada jual. ya Allah lega nya tekak bila leh makan. kalau la ada lagi mesti nk mkn. nyum nyum. teringinnnnnnnnnnn.

3. KOPI SUSU
- okeh !! yg ni epaling wajib minum bila balik rumah mak. sbb kopi yg d teringinnya sgt tu yg mak buat. kalau kopi kedai ke buat seniri ke mmg tak kena dengan tekak. dpt minum secwan pn dh syurga sgt sgt dh. cuma skrg lepas minum kopi mesti kena minum susu. sebab baby dh makin besar dlm perut. salur makan dh trtekan so mudah muntah. kopi kn kafein so blh naikkn jmlah acid dlm perut kalau minum brlebih lebih. cuma kalo d minum dengan susu Alhamdulillah tak de rasa nk muntah bagai. perut pn sedap je.

4. AIR OREN TROPICANA
- adoiii boleh d katakn masa awal dulu tiap-tiap hari beli sebotol besar. hoii baby suka bebnar la dgn oren. smpi ari nie pn still suka oren cuma tak sekerap dulu la. sehari sebotol besar lama-lama kopak la poket mama syg oiii.

5. SUP & SAYUR
- sebelum ada baby pn mmg suka mkn cuma bila ada baby jumlah makan tu brtambah. tak yah masak yg susah susah. cukup rebus je sayur tu cukup nikmat dh tekak nie. kena pulak kalau labu rebus ke timun buat sup ke. adoiiiii. meleleh air liur nie !!!

6. PISANG GORENG 
- ni pn sama jugak. masa awal-awal dulu alahai ari ari nk mkn pisang goreng. letih mengunyah. smpi naik ruam la muka brminyak gara-gara dok mkn pisang goreng yg banyak minyak tu sesangat. skrg alhamdulillah dh ilang dh ruam tu. lega.


7. NASI LEMAK DAUN PISANG 
- Subhanallah kalo jmpa nasi lemak ikn bilis berbalut daun pisang serius syurga !!!!!!


8. DONUT ALLIEN BIG APPLE
- OK FINE !! smpi ke penang mencari tak dapat jugak. smpi ank merajuk la teru stak teringin walau[n tgk donut biasa. mmm...insyaAllah akn cuba cari jugak pas nie. sesapa kalo trjmpa tolong beli & poskn boleh...pelissssssssssssssssssssssss




salah satu cara nk atasi rasa meloya dalam perut gara-gara baby dh makin besar & menekan salur pemakanan kita smpi rasa nk muntah meloya segala bagai adalah dengan minum SUSU !!!

Friday, May 16, 2014

PEREMPUAN



TAK KIRA KAMU SIAPA 

IBU

KAWAN 

SAHABAT

MUSUH

BILA MANA NAMANYA PEREMPUAN

TETAP SAMA !!!

Wednesday, May 07, 2014

KISAH SI KECIK # PERUT MENGERAS

Assalamualaikum

sejak dua menjak bila makin kerap boleh rasa baby bergerak perut lagi cepat rasa mengeras. mula-mula dulu rasa sakit pastu dok risau kenapa. bila saya cari info & baca pengalaman org yg dh lalui rupanya ada banyak sebab kenapa perut mengeras.

Sebab perut mengeras :-
  1. Baby bergerak dgn aktif 
  2. Mak baby yg aktif 
  3. Perut penuh 
  4. Dehidrasi 
  5. Selepas "bercinta" 
  6. Masa mengurut perut 
  7. Senaman
  8. Bawa barang berat

bila dah jadi keras tu dah tentu la sakit kan. rasa kulit tegang ja. nak tak nak kena pikir mcm mana nk selesaikan bnda nie.

Apa yg saya buat?
  1. Sapu losyen pada perut 
  2. Berehat lebih lama (jangan berdiri terlalu lama)
  3. Minum Air Masak secukupnya (mcm saya paling sikit kena minum 2 liter air masak tak trmasuk dgn susu milo segala bagai yg sampingan tu. kalau kurang mula la jadi letih melampau + cepat naik angin) 
serius wangiiiiiii

KISAH SI KECIK # GERAKAN PERTAMA

Assalamualaikum 

Subhanallah. 

Alhamdulillah.

hari nie dh boleh rasa gerakan comel si kecik d dlm.
tambah-tambah kalo time ngaji & dgr ceramah. 
bukan main seronok awak kt dalam ye. 

 terus membesar dgn sihat ye anak. 
semoga menjadi ank yg soleh.
semoga Allah perindahkan rupa & akhlak kamu. 
semoga Allah memfasihkn lidah & merdukn suara kamu utk membaca surat cinta dr DIA.  

 ~ Selasa, 25 March 2014 ~


Tuesday, May 06, 2014

ALLAH UJI LAGI ... part 2


KISAH SI KECIK # PEDIH ULU HATI

ASSALAMUALAIKUM 

part yg terpaling tak selesa bila mengandung nie bila pedih ulu hati. serius tak best sbb susah nk makan. susah nk tido. susah atas susah bak kata Ustaz Kazim Elias.

awal trimester saya dh jmpa doc pakar utk tanya tentang pedih ulu hati nie. doc suggest makan ubt gastrik. antaranya Gaviscon. saya takut jugak nnti bg kesan kat baby ke apa ke. tapi doc ckp tak pe. ubt gastrik nie tak disalurkan terus ke baby. hanya sekadar membentuk lapisan dlm perut utk elakkn trjadinya acid reflux.

ada masa saya try tak nak mkn ubt gastrik nie. kononnya nk brdikari la tahan sakit. tapi perghhhh azabnya Allah ja tau. tgj tido elok elok boleh terjaga kul 2 3 pagi. perut rasa tegang. tulang belakang sakit. haaaa bila dh terkena 2 3 kali serik dah. lepas tu terus makan.

lantak la kalau ada yg kata saya mnja sgt. mengenangkn esok nk keja kalo tetiap malam saya trjaga smpi ke subuh dok menahan sakit yg trbawa smpi ke tempat keja lebih baik saya cegah awal awal. semoga Allah pelihara. saya hanya mencuba yg terbaik utk diri saya & anak dlam kandungan. selebihnya tawakal pd Allah.

dh masuk lima bulan nie pn masih terasa sebu, gastrik, mual, meloya & perut tak selesa. makan ubt gastrik pn mcm dh tak jalan. serius kdg smpi tak nak makan sbb tak nk rasa mual. bila teringat si kecik kt dalam paksa makan jugak. tahan ja meloya tu.

terpaling tak suka bila kena tahan meloya. rasa mcm bnda terlekat d tekak. uwaaaaaaaaaaaa

*** anak ..... semoga Allah jaga awak d dlm rahim 


Monday, May 05, 2014

ALLAH UJI LAGI

ASSALAMUALAIKUM 

SUBHANALLAH

berat tersangat-sangat ujian yang Kau bagi. lebih berat bila melibatkan org yg terpaling kita sayang.

terpaksa menjadi terlampau kuat demi si kecik d dlm. semoga emosi skrg tak mengusik perkembangan dia.

YA ALLAH
AKU MOHON
KAUN PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN DUNIA & AKHIRAT KU !!! 

*** mataaaa.........bertahanlah !!!! cukup cukup la tu

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...